Een beeld uit een van de commercials van de campagne rookvrije generatie in Venray.
Een beeld uit een van de commercials van de campagne rookvrije generatie in Venray. Foto: Ania Liesting Fotografie.

Start campagne rookvrije generatie in Venray

Venray

Op de Wereld Niet-Rokendag, dinsdag 31 mei, wordt in Venray het startschot gegeven van twee projecten die bijdragen aan de ambities van een rookvrije generatie. Eén project zet zich in om openbare plekken in Venray zichtbaar rookvrij te maken. Het andere project is de ‘begin-niet-met-roken’-campagne, die is ontwikkeld door leerlingen van Gilde Opleidingen in Venray. De campagne richt zich op de leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de brugklas. Hans Hebben, directeur van basisschool De Kruudwis, zal 31 mei het eerste bord ‘rookvrij’ en het eerste exemplaar van het lespakket van de campagne in ontvangst nemen.

De Wereld Niet-Rokendag op 31 mei staat jaarlijks in het teken van het verminderen van het gebruik van tabak. Het is in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze organisatie is bezorgd om de miljoenen mensen die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van het roken van tabak.

In Nederland is dit vertaald naar de ambitie van een rookvrije generatie. Leefstijlakkoord Venray, waarin bijna honderd organisaties, bedrijven en verenigingen zich hebben verbonden aan projecten om inwoners van Venray gezonder, fitter en vitaler te laten leven, levert ook een bijdrage aan een rookvrije generatie. “Rookvrij opgroeien willen wij vanzelfsprekend maken”, zegt Ankie Billekens, programmaregisseur Jongeren Op Gezond Gewicht van de gemeente Venray. “Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving. Venray gaat daarom zichtbaar maken welke locaties al rookvrij zijn en gaan worden. Zij krijgen een bord met de tekst ‘rookvrij’. Denk hierbij aan verenigingen, organisaties, instellingen, bedrijven, bushaltes, treinstation, scholen, speeltuinen, enz. Het eerste bordje overhandigen we 31 mei symbolisch aan de directeur van basisschool De Kruudwis, een school die al eerder heeft aangegeven werk te willen maken van een rookvrije generatie.”

Leerlingen van Gilde Opleidingen in Venray hebben de voorbije maanden een campagne ontwikkeld om jeugd in Venray te stimuleren niet te beginnen met roken. De campagne bestaat onder meer uit commercials en een lespakket. “Mooi om te zien hoe leerlingen van de Gilde Opleiding bezig zijn met het welbevinden en de gezondheid van de jongere generatie. Nu op het thema roken, in de toekomst hopelijk op meerdere gezondheidsthema’s”, vertelt Kim Fokkens, preventiewerker bij zorginstelling Vincent van Gogh. “Het betrekken van jongeren in de uitvoering van het Leefstijlakkoord is écht een grote meerwaarde. Je hebt dan de combinatie tussen de eigen ervaring van de jeugd en de expertise vanuit de netwerkpartners. Dat vult elkaar mooi aan. Vanuit preventie Vincent van Gogh zijn we betrokken bij de thema’s alcohol, roken, drugs en gamen. Vanuit erkende programma’s gaan we op de middelbare scholen, in klas 1 en 2, aan de slag met de Smokefree Challenge. De meeste rokers beginnen immers tussen de 12 en 16 jaar. Hoe jonger zij starten, hoe groter de kans is dat zij blijven roken. Het doel van de Challenge is het stellen en zo lang mogelijk vasthouden van de niet-roken norm. Het is mooi als de campagne en de Smokefree Challenge elkaar gaan versterken.”

Uit de krant