De Rooyse Wissel in Oostrum.
De Rooyse Wissel in Oostrum. Foto: Rooyse Wissel

Rooyse Wissel loopt voorop met ‘rookvrij’

Oostrum

Roken is een ernstige verslaving. Nog altijd sterven er in Nederland ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Roken is daarmee de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. In de zorg wordt nog steeds veel gerookt. Om dit te stoppen, heeft de Nederlandse GGZ op 31 mei 2017 de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’ getekend. Dit betekent dat de GGZ in 2025 geheel rookvrij zal zijn.

Ook tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum gunt iedereen een gezonde leef- en werkomgeving en heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag. Niet alleen richting patiënten en cliënten, maar ook naar bezoekers, collega’s, samenwerkingspartners én de samenleving. De eerste stap? Ervoor zorgen dat met ingang van 1 oktober 2021 de gebouwen en terreinen van de Rooyse Wissel rookvrij zijn. 

‘We zijn daarmee één van de eerste forensische psychiatrische klinieken in Nederland die rookvrij wordt. Voor patiënten gelden een aantal uitzonderingen. Over het algemeen geldt dat er niet meer gerookt wordt op de terreinen en gebouwen van de Rooyse Wissel. In de kliniek maken we (vooralsnog) een uitzondering vanwege de gesloten setting. Hier mag alleen door patiënten gerookt worden op de patio’s van afdelingen en de eigen gesloten kamer (beveiligingsniveau 4, red.)’, laat de Rooyse Wissel weten.

Uit de krant