Logo peelenmaasvenray.nl
Foto: Pixabay, rechtenvrij

Verslavingszorg Vincent van Gogh stopt met roken

Vanaf 1 oktober 2018 is heel de verslavingszorg van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid rookvrij.

Dit betekent dat alle behandelingen op alle locaties in Venray, Venlo, Roermond en Weert rookvrij zijn. In de gebouwen zijn geen rookruimtes aanwezig. Ook rondom de gebouwen mag straks niet meer gerookt worden. Dit geldt voor mensen die in behandeling zijn, medewerkers en bezoekers. Vincent van Gogh wil er als gezondheidsinstelling alles aan doen om de gezondheid van cliënten en medewerkers te bevorderen. De rookvrije verslavingszorg is daarom slechts een begin. Een geheel rookvrije ggz-instelling is het streven voor de lange termijn. Echter, ook op korte termijn starten er -naast de acties in de verslavingszorg- al een aantal (door cliënten opgezette) initiatieven om roken in de ggz terug te dringen.

Martijn Derks, manager Vincent Verslaving: "Wij zijn voorstander van een rookvrije samenleving en een rookvrij zorglandschap. Wij dwingen onze cliënten en medewerkers niet om te stoppen met roken. Het blijft natuurlijk een eigen keuze. Maar tijdens een bezoek of verblijf op onze locatie is iedereen rookvrij. Een belangrijke reden is het verslavingsgedrag en het negatieve effect dat roken hierop heeft. Als mensen blijven roken tijdens de behandeling houd je dit verslavingsgedrag in stand. Dit strookt niet met de specialistische, kwalitatief goede zorg die wij willen leveren. Cliënten en medewerkers die aangeven ook buiten de rookvrije behandeltijd te willen stoppen met roken, worden door ons optimaal gestimuleerd en begeleid."

Jaarlijks sterven in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van tabaksverslaving. Een onacceptabel feit. Vincent van Gogh is partner van de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR), opgericht door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De alliantie wil dat Nederlanders zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Alle aangesloten organisaties bundelen hun krachten en pleiten voor wettelijke maatregelen om kinderen rookvrij op te laten groeien en rokers handvatten te geven om te stoppen met roken. ANR zet zich in voor een effectief tabaksontmoedigingsbeleid, meer niet-rokers en meer rookvrije omgevingen.
 

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten