Alle locaties van VieCuri Medisch Centrum zijn vanaf 1 oktober 2019 volledig  rookvrij.
Alle locaties van VieCuri Medisch Centrum zijn vanaf 1 oktober 2019 volledig rookvrij. Archieffoto Peel en Maas

VieCuri volledig rookvrij per 1 oktober

Algemeen

Alle locaties van VieCuri Medisch Centrum zijn vanaf 1 oktober 2019 volledig  rookvrij. Dat betekent dat in de gebouwen en buiten op het terrein niet meer gerookt mag worden. VieCuri kiest bewust voor 1 oktober als datum omdat dan ook de maand Stoptober begint.

 "Als rookvrij ziekenhuis willen we een gezonde levensstijl stimuleren voor medewerkers, patiënten en bezoekers, zonder hinder van rook en rookafval. We willen het goede voorbeeld geven. Ziekenhuiszorg, het samen werken aan je gezondheid, en roken gaan nu eenmaal niet samen", aldus Ankie van Rossum, Raad van Bestuur van VieCuri. Geen enkele vorm van roken is toegestaan. Daarbij gaat het om sigaretten, sigaren, pijptabak, e-sigaretten en ook rookvrije sigaretten.

Harry Pouwels, ambassadeur van de rookvrije generatie en longarts bij VieCuri vult aan: "We begrijpen heel goed dat patiënten die roken en worden opgenomen in het ziekenhuis, een nicotinebehoefte kunnen ervaren. Roken is een zware verslaving. Als het nodig is, ondersteunen we patiënten tijdens een opname met bijvoorbeeld nicotinepleisters en begeleiding. Men kan dit aangeven bij de behandelend arts of bij de verpleging."

Verder helpt VieCuri ook medewerkers die willen stoppen. Harry Pouwels: "We hebben een uitgebreide enquête gehouden onder medewerkers. De respons was enorm. Het blijkt dat in totaal zo'n 200 (van de 3000) medewerkers roken, van wie er ongeveer 100 roken op het werk. Zo'n 35 medewerkers hebben tot nu toe aangegeven hulp te willen van de werkgever om te stoppen met roken. Ze krijgen allemaal een consult om te kijken welke aanpak voor hen werkt. Het beleid van VieCuri blijkt voor velen het zetje te zijn wat ze nodig hebben om een (nieuwe) stoppoging te wagen. Samen gaan we ervoor!"

VieCuri organiseert op woensdag 2 oktober het symposium Rookvrije Generatie, Onze Zorg. Dit symposium wordt bezocht door een brede vertegenwoordiging van zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmedewerkers in zowel de eerste als tweede lijn. Zorgprofessionals hebben dagelijks contact met patiënten, mantelzorgers, bezoekers of medewerkers die (nog?) roken. Aan de hand van praktische workshops krijgt men adviezen over welke rol ze kunnen pakken en met welke tools.

Alle informatie over VieCuri (inclusief vragen en antwoorden voor patiënten en bezoekers) is gebundeld op de webpagina https://www.viecuri.nl/rookvrij

Uit de krant