Afbeelding
Foto: 24 webvertising
Ingezonden mededeling

Dit heb je nodig voor het openen van een zakelijke rekening

Algemeen Ingezonden

Wil je professionaliteit uitstralen richting jouw klanten? Laat hen het verschuldigde bedrag dan niet storten op een privérekening, maar open hier een zakelijke rekening voor. Op het afschrift van jouw klanten komt dan de bedrijfsnaam te staan in plaats van een persoonsnaam. Extra bijkomstigheid is dat je met een zakelijke rekening voorkomt dat zakelijk geld en privégeld door elkaar heen lopen. Je bent hierdoor (veel) minder tijd kwijt aan de administratie, want je hoeft de transacties niet één voor één uit te zoeken. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan wil je zelf mogelijk ook wel beginnen met zakelijk bankieren. Je moet in dat geval een zakelijke rekening openen. In deze tekst vertellen wij je precies wat je hiervoor nodig hebt.

Identiteits- en bedrijfsgegevens
Banken willen voorkomen dat bedrijven misbruik maken van een zakelijke rekening, daarom willen zij weten met wie ze in zee gaan. Vandaar dat je altijd een aantal gegevens moet aanleveren als je een zakelijke rekening wilt openen. Een bank vraagt je allereerst naar identiteitsgegevens. Op deze manier weten ze met welke persoon ze te maken hebben. Vul deze gegevens altijd nauwkeurig in, want een bank zal controleren of ze kloppen voordat zij een bedrijfsrekening voor je openen.

Naast identiteitsgegevens moet je ook bedrijfsgegevens invullen om de aanvraag af te ronden. Je wordt onder meer gevraagd naar de rechtsvorm van jouw bedrijf. Zodra je dit gedaan hebt, dien je ook nog een aantal andere bedrijfsgegevens in te vullen. Een bank wil bijvoorbeeld weten wat de naam van jouw onderneming is en daarnaast moet je het KVK-nummer doorgeven. Het is vrijwel niet mogelijk om te vergeten bepaalde gegevens in te vullen, want je doorloopt verschillende stappen. Als een verplicht veld niet wordt ingevuld, attendeert een bank je hierop. Je moet het veld dan eerst invullen voordat je verder kunt naar de volgende stap.

Aanvullende informatie
In veel gevallen heeft een bank voldoende informatie als je de identiteits- en bedrijfsgegevens hebt ingevuld. Toch kan het zijn dat ze eerst nog wat meer van je willen weten voordat ze een zakelijke rekening openen. In dat geval neemt de bank zelf contact met je op om aanvullende informatie op te vragen. Nadat je deze informatie hebt aangeleverd, hoor je binnen de kortste keren of je aan de voorwaarden voldoet om een bedrijfsrekening te openen.

Pakket
Een bank heeft niet alleen jouw gegevens nodig om een zakelijke rekening te openen. Je moet namelijk ook doorgeven voor welk pakket je kiest. Bij de meeste banken kun je uit verschillende pakketten kiezen. Zo is er bijvoorbeeld een pakket voor MKB-bedrijven, maar je kunt ook een zzp bankrekening openen. Kies niet lukraak voor een pakket, maar kijk goed naar de inhoud. Het ene pakket bestaat namelijk uit één zakelijke rekening en betaalpas, terwijl het andere pakket meerdere zakelijke rekeningen en betaalpassen bevat. Vergeet ook niet naar de prijs te kijken, want je wilt niet onnodig veel betalen voor een zakelijke rekening. Toch is het niet verstandig om de prijs de doorslag te laten geven, want je wilt immers een bedrijfsrekening openen met gunstige voorwaarden.

Uit de krant