Afbeelding
Foto: Sendar Media
Ingezonden mededeling

Welke zakelijke betaalrekening kies ik als starter?

Algemeen

Begin je net met ondernemen? Dan is zo snel mogelijk een zakelijke rekening openen een goed idee, want zo houd je je zakelijke en persoonlijke financiën netjes gescheiden van elkaar. Dit maakt de administratie overzichtelijker en scheelt dus veel stress wanneer je belastingaangifte gaat doen. Maar welke opties heb je eigenlijk als je een nieuwe zakelijke betaalrekening opent als starter? 

Traditionele bank en online bank

Bij de traditionele banken zoals de ING, ABN AMRO en Rabobank is het al heel lang mogelijk om een zakelijke rekening te openen. Deze hebben kantoren door het hele land, maar kunnen je ook online van dienst zijn. Sinds een aantal jaren zijn daar online banken of neobanken bij gekomen, zoals bunq, N26, Wise en Revolut. Deze hebben geen fysieke bankfilialen waar je even naar binnen kunt stappen als klant en opereren dus 100% digitaal. Een nieuwe zakelijke betaalrekening vraag je online dan ook binnen no time aan. De aanvraag wordt automatisch gecheckt en goedgekeurd en vaak krijg je tussen de 5 en 20 minuten al een rekeningnummer ter beschikking gesteld!

Waarom een zakelijke betaalrekening bij een traditionele bank?

Waarom zou je als starter dan kiezen voor een zakelijke betaalrekening bij een traditionele bank? Een voordeel van traditionele banken is dat er fysieke kantoren aanwezig zijn en je dus hier direct al jouw bankzaken kunt regelen. Dit is soms fijn als je nog maar net bent begonnen met ondernemen en je nog met een heleboel vragen zit. Een bankmedewerker kan je dan persoonlijk te woord staan. Daarnaast zijn er ook diverse locaties waar je contant geld op je rekening kunt afstorten. Dit is van cruciaal belang als er bij jouw onderneming veel contant geld in de omloop is. Verder bieden grote traditionele banken ook nog uitgebreide services aan zoals incasso’s, een pinapparaat en aanvullende diensten zoals kredieten en een rekening-courant.

Waarom een zakelijke betaalrekening bij een online bank?

Het voornaamste voordeel van een online bank is dat je alles makkelijk zelf online kunt regelen. Zoals we net al zeiden, kun je bijvoorbeeld binnen enkele minuten al een zakelijke betaalrekening openen. Verder bieden online banken ook handige innovatieve services die je niet gauw bij de traditionele banken terugziet. Je kunt hierbij denken aan onder andere facturen automatisch betalen door ze te scannen of meerdere rekeningen op één account met ieder een eigen IBAN, waarbij je automatisch de BTW op een aparte rekening kunt laten zetten.

Ben je dus een ondernemer bent zonder specifieke wensen en worden de facturen direct overgemaakt naar jouw rekening? Dan is een zakelijke betaalrekening openen bij een online bank vaak de juiste keuze. Ben je een ondernemer die veel in contant geld krijgt uitbetaald, bijvoorbeeld omdat je een winkelier bent? Dan kun je beter bij een traditionele bank terecht, want daar is het tevens mogelijk om contant geld af te storten op je zakelijke betaalrekening.

Uit de krant