Discriminatiebeeld in Limburg voor het eerst gezamenlijk gepubliceerd

Algemeen

Antidiscriminatievoorziening Limburg en politie-eenheid Limburg werken voor het eerst nauw samen in de rapportage over discriminatie in de provincie Limburg. Van beide organisaties worden de cijfers van meldingen en aangiften gebundeld om zo een breder en vollediger beeld te kunnen schetsen.

Hoewel het aantal registraties van discriminatie-incidenten licht daalde in 2015, groeide het aantal discriminatievoorvallen voor een aantal groepen, zo blijkt uit het 'Jaarrapport Discriminatie 2015' over de politie-eenheid Limburg. Het aantal incidenten van moslimdiscriminatie dat in 2015 door de politie werd geregistreerd is meer dan vertienvoudigd ten opzichte van 2014. Daar komt bij dat veel incidenten, waaronder ook bekladdingen van moskeeën, niet gemeld worden, bijvoorbeeld uit angst negatief in de publiciteit te komen of omdat slachtoffers denken dat melden geen zin heeft.

Het groeiende anti-moslimsentiment hangt niet alleen samen met de aanslagen in Parijs in 2015 en recentelijk in Brussel, maar ook met het verzet tegen de toestroom van vluchtelingen uit islamitische landen. Net als elders in Nederland werd ook in de politieregio Limburg aangifte gedaan van onder meer bekladding van opvanglocaties voor vluchtelingen en beledigingen van moslims op straat. Ongeveer één op de drie meldingen bij de antidiscriminatievoorziening heeft betrekking op de arbeidsmarkt. De meldingen gaan het vaakst over discriminatie op grond van leeftijd, geslacht, handicap of chronische ziekte. Ongelijke behandeling bij toegang tot de arbeidsmarkt (werving -en selectie) en discriminatie-incidenten op de werkvloer zijn de meest voorkomende zaken. Ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt is al jaren een groot probleem, dat bovendien alleen maar lijkt te groeien. Het onderwerp arbeidsmarktdiscriminatie verdient een plaats op de gemeentelijke en provinciale agenda, waarbij vooral proactief optreden gewenst is.

Dat het aantal registraties van discriminatie-incidenten is gedaald wil niet zeggen dat er minder sprake is van discriminatie in Limburg. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat slechts één op de acht discriminatie-ervaringen wordt gemeld. Melding van discriminatie is echter van groot belang om gemeenten, ADV's, politie en andere partijen in staat te stellen doelgericht te interveniëren wanneer dat nodig is. In Limburg kan iedereen die zich gediscrimineerd voelt voor (gratis) hulp terecht bij ADV Limburg. Meldingen van discriminatie kunnen via het meldformulier op www.advlimburg.nl of telefonisch via 043-3218489 worden doorgegeven.

Uit de krant