Elf procent jongeren wordt gepest op school

Nieuws

In Nederland geeft bijna elf procent van de jongeren op het voorgezet onderwijs aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn op school.

Dit zijn drie jongeren in een klas van 27. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd, een grootschalig onderzoek naar leefstijl en gezondheid onder 100.000 jongeren uitgevoerd door de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook in Limburg ligt het percentage jongeren dat gepest wordt rond de 11 procent.

Pesten op school is bijvoorbeeld: schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. Daarnaast geeft nog eens ruim 5% van de Nederlandse jongeren aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest zijn van cyberpesten. Voorbeelden van cyberpesten zijn: iemand uitschelden via de telefoon, iemand in een tweet bedreigen, gemene roddels over iemand verspreiden op internet, vervelende foto's of filmpjes van iemand op internet zetten. Cyberpesten heeft vaak nog meer impact dan 'traditioneel' pesten, aangezien het ook buiten schooltijd doorgaat en berichtjes voor iedereen zichtbaar zijn. Ook in Limburg krijgt ruim 5 procent van de jongeren te maken met cyberpesten.

De Gezondheidsmonitor Jeugd vindt elke vier jaar plaats. Dit is de eerste keer dat de monitor landelijk geharmoniseerd is; alle GGD'en hebben de vragenlijst gelijktijdig en op een uniforme wijze uitgevraagd. In Limburg hebben circa 15.000 jongeren deelgenomen aan het onderzoek.  De cijfers zijn dinsdag, op de Landelijke Dag tegen Pesten, bekendgemaakt.

Donderdag in Peel en Maas meer informatie. 

Uit de krant