Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn verschillende bodemlagen afgegraven.
Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn verschillende bodemlagen afgegraven.

Archeologisch onderzoek Ooijen-Wanssum

Nieuws

De afgelopen weken is op de locaties van de toekomstige hoogwatergeulen van Ooijen en Wanssum archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Nadat in een eerder stadium over het hele gebied boringen zijn gedaan, zijn nu de kansrijke plekken middels proefsleuven nader onderzocht. Projectleider Reinier Ellenkamp van archeologisch bureau RAAP: "We hebben zowel sporen uit de late prehistorie als uit de steentijd gevonden. Dat komt overeen met de verwachtingen die we hadden." De komende weken worden de vondsten nader bestudeerd. Op basis van de uitkomsten bepaalt de provincie Limburg hoe er bij de aanleg van de hoogwatergeulen met de archeologie moet worden omgegaan.

Een deel van toekomstige hoogwatergeulen is in het najaar van 2014 al onderzocht, maar niet alle terreinen waren toen beschikbaar voor onderzoek. Daarom zijn nu ook op die plekken de vindplaatsen nader bekeken. Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn verschillende bodemlagen afgegraven. Op basis van de vondsten in het onderzoek kan worden gereconstrueerd of er op die plek mensen hebben gewoond of andere activiteiten hebben ontplooid. De proefsleuven liggen met name op de hoger gelegen gebieden langs de Maas, omdat dat de plekken waren waar mensen in de steentijd maar soms ook tot in de middeleeuwen graag woonden.  Tijdens het proefsleuvenonderzoek wordt de werkelijke waarde van archeologie per locatie vastgesteld.

Uit de krant