Afbeelding

Half miljard naar hoogwaterveiligheid

Nieuws

De komende vier jaar wordt in Noord- en Midden-Limburg een half miljard euro geïnvesteerd om inwoners te beschermen tegen hoogwater. Om een wettelijk beschermingsniveau van 1:250 te bieden, versterkt Waterschap Peel en Maasvallei de komende vijf jaar 100 kilometer dijk tussen Mook en Roermond.

"De opgave die ons te wachten staat is fors. 50.000 tot 60.000 Limburgers wonen op locaties in de Maasvallei die kunnen overstromen. Naast het bieden van persoonlijke bescherming is het ook onze taak om have en goed achter de dijk te beschermen. De economische schade bij een flinke overstroming bedraagt een paar miljard euro. We willen Limburg zo snel mogelijk het huidige beschermingsniveau bieden van 1:250. Daarvoor is ook in de rijksbegroting ruimte geschapen. Na de forse overstromingen in 1993 en 1995 en de verandering van het klimaat is het nu echt tijd om onze veiligheidsopgave te concretiseren en voortvarend aan te pakken", zegt voorzitter Ger Driessen.

Binnen de regio is een half miljard beschikbaar voor verschillende projecten op het gebied van hoogwaterbescherming. De investering voor de dijkversterking bedraagt  226 miljoen euro, gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum investeert  210 miljoen euro en vanuit het Deltaprogramma Maas komt naar verwachting  100 miljoen euro beschikbaar voor rivierverruimende maatregelen.

Uit de krant