Afbeelding
Foto: pixabay

Omgeving gemeentehuis Venray rookvrij

Algemeen Venray

Het aantal rookvrije plekken binnen de gemeente Venray blijft groeien. Binnenkort komt er een nieuwe locatie bij: het gemeentehuis van Venray. Vanaf begin juni wordt ook de buitenomgeving van het gemeentehuis rookvrij. Dit is de volgende mijlpaal binnen de campagne Op weg naar een rookvrije generatie in Noord-Limburg.

Wethouder Martin Leenders: “Ieder kind dat in Venray geboren wordt, verdient de kans om rookvrij op te groeien. Door steeds meer rookvrije plekken te creëren, zorgen we ervoor dat kinderen minder rokende voorbeelden zien én minder passief meeroken. We werken ook aan bewustwording, bijvoorbeeld door er op 31 mei, Wereld-niet-roken dag, extra aandacht aan te geven.”

Voorbeeldfunctie gemeente
Dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft, is voor de wethouder dan ook vanzelfsprekend: “Als overheid hebben we een grote verantwoordelijkheid, die nemen we serieus. We willen het goede voorbeeld geven op weg naar een rookvrije generatie in 2040. We vinden het belangrijk dat bezoekers op ons terrein niet meeroken en niet op het idee komen om te gaan roken. Daarnaast draagt een rookvrije omgeving ook bij aan de gezondheid en vitaliteit van alle medewerkers van de gemeente Venray.” Het rookvrij-beleid wordt zichtbaar gemaakt met rookvrije generatie borden, waarop staat dat het terrein rookvrij is. Daarnaast verdwijnt de rookpaal naast de hoofdingang.

Rookvrije kinderopvang en schoolterreinen
De afgelopen maanden maakten bijna alle kinderopvanglocaties en basisscholen in de gemeente Venray hun buitenterreinen al rookvrij. Rookvrije schoolterreinen zijn sinds augustus 2020 verplicht, het actief uitdragen van deze boodschap is echter aan de instellingen zelf. “Niemand is verplicht om de borden op te hangen. Het feit dat zo veel opvanglocaties en scholen hieraan meewerken, is heel fijn”, aldus Ankie Billekens, regisseur rookvrije generatie bij de gemeente Venray. “Maar met het ophangen van een bord ben je er niet. Het is belangrijk om erover te praten: thuis, op school en op het werk”, zo vult ze aan.

Rookvrije plekken meer zichtbaar maken
Eind 2023 moeten nog veel meer locaties in de gemeente zichtbaar rookvrij zijn. Ankie Billekens: “We gaan verder aan de slag met het zichtbaar rookvrij maken van speeltuinen, sport- en cultuurlocaties en andere omgevingen waar kinderen veel komen. Dit doen we niet alleen, maar in samenspraak met buurtbewoners, sport- en cultuuraanbieders en andere organisaties en instellingen. Het is zaak om hierin met steeds meer partijen op te trekken, om samen de ambitie voor een rookvrije generatie te ondersteunen en uit te dragen.”

Uit de krant