Afbeelding
Foto: VieCuri

Hulp voor (aanstaande) ouders om te stoppen met roken

Algemeen Zorg en Welzijn

Om (aanstaande) ouders maximaal te ondersteunen om te stoppen met roken, is de Taskforce Rookvrije Start Noord-Limburg opgericht. Deze maand, Stoptober, start een proef om (aanstaande) ouders door te verwijzen naar de huisarts voor hulp bij het stoppen. Uniek in deze aanpak is dat in een gesprek tussen huisarts en patiënt gekeken wordt naar welke stopmethode het best past bij de patiënt. Daarmee is de kans het grootst dat de stoppoging succesvol is. De Taskforce bestaat uit de gynaecologen en kinderartsen van ziekenhuis VieCuri, eerste- en tweedelijns verloskundigen, kraamzorgorganisaties, huisartsenpraktijken aangesloten bij Cohesie, ‘Stoppen met roken-coaches’ en de GGD Limburg-Noord. De eenduidige aanpak en samenwerking tussen de genoemde zorgprofessionals is nieuw.

“De verloskundige, gynaecoloog of kinderarts brengt de Rookvrije Start al tijdens het eerste intakegesprek aan de orde”, aldus verloskundige Karin Maas van Astrea Verloskundig Centrum. “Als blijkt dat een zwangere vrouw rookt, stellen we alles in het werk om haar bewust te maken van de noodzaak om te stoppen. Maar we doen het niet met een wijzend vingertje. We vragen de zwangere of zij het goed vindt om over roken te praten. We geven vervolgens advies en zoeken samen naar persoonlijke motieven om te stoppen.”

Rookvrije Start
“Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen rookvrij te laten opgroeien. Als een zwangere vrouw open staat voor het stoppen met roken, volgt via de huisarts of de praktijkondersteuner een traject op maat”, vertelt huisarts Han Loozen. Hierin speelt de sociale omgeving van de zwangere vrouw een belangrijke rol. “Wanneer de partner van de zwangere vrouw ook rookt, is het meest ideaal als deze ook een stoppoging doet. Zo wordt ze niet steeds aan sigaretten herinnerd en kunnen ze elkaar steunen. Als extra steuntje in de rug is het ook goed om vrienden en familie te vragen om samen te stoppen of om in elk geval niet in de buurt te roken.”

Ongeboren kind
Stoppen vóór de zwangerschap heeft een groot effect, vertelt gynaecoloog Anika Dam van VieCuri: “Een rookvrije start zorgt er onder andere voor dat de kans daalt op een miskraam, vroeggeboorte, wiegendood, astma en een verstoorde groei en ontwikkeling van de baby. Schadelijke stoffen uit sigaretten komen via de navelstreng en placenta bij de ongeboren baby terecht. Bij volwassenen zijn de lever en nieren in staat een deel van die stoffen zelf op te ruimen. Maar bij ongeboren baby’s zijn deze organen nog in ontwikkeling. Dat maakt het extra schadelijk voor de baby. Door het roken komen er bovendien minder voedingsstoffen en zuurstof bij de baby terecht, wat kan resulteren in diverse afwijkingen.” Haar pleidooi staat niet op zichzelf. Jaarlijks overlijden minstens 45 baby’s in Nederland doordat de moeder rookt tijdens de zwangerschap. Kinderarts Anneke van Boekholt vult aan: “Als kinderen bovendien thuis niet meer meeroken, voorkomen we dat kinderen luchtwegaandoeningen, middenoorontstekingen en leerproblemen ontwikkelen. Ook lopen kinderen minder risico om later zelf te gaan roken.”

Rookvrije generatie
De Taskforce Rookvrije Start Noord-Limburg sluit met haar initiatief aan op de ketenaanpak van de Rookvrije Generatie. In de regio Venlo zijn daarbij aangesloten: VieCuri Medisch Centrum, Cohesie huisartsenzorg, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, gemeente Venlo en GGD Limburg-Noord. In de Taskforce zijn daarnaast betrokken Aesculaap Medische Assistentie en Verloskundigen Coöperatie Noord Limburg. Op de website www.mccpxzorg.nl/zorgkaart zijn alle ‘Stoppen met roken coaches’ in Noord-Limburg vindbaar.

Uit de krant