In Venray slaan verschillende organisaties de handen ineen om samen te zorgen voor een passende woning voor ouderen én kwetsbare groepen.
In Venray slaan verschillende organisaties de handen ineen om samen te zorgen voor een passende woning voor ouderen én kwetsbare groepen. Foto: Laura Fotostudio

Toekomstbestendige aanpak wonen en zorg in Venray

Algemeen Centrum Duurzaamheid Economie Milieu en Duurzaamheid Overig Venray

Het aandeel 65-plussers in Venray neemt de komende tijd flink toe waardoor ook de zorgvraag enorm stijgt. Tegelijkertijd is er een groeiend tekort aan zorgpersoneel en moeten inwoners langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit vraagt om grote aanpassingen. In Venray slaan verschillende organisaties de handen ineen om samen te zorgen voor een passende woning voor ouderen én kwetsbare groepen. Dinsdag 23 mei was de officiële start van deze samenwerking. 

Wethouder Martin Leenders is verheugd over de samenwerking: “De gemeente Venray heeft samen met inwoners, woningcorporatie Wonen Limburg, zorg- en welzijnsorganisaties en zorgkantoor VGZ gewerkt aan een actieplan voor de periode 2023-2032. Maar liefst achttien partners hebben het plan ondertekend. De komende tijd gaan we samen aan de slag met allerlei initiatieven op het gebied van wonen en zorg.”

“De huidige woningvoorraad in onze gemeente is niet toegerust op de ontwikkelingen die op ons afkomen”, zo legt wethouder Jan Jenneskens uit. “We hebben hier vooral eengezinswoningen. Gelijkvloerse woningen en appartementen zijn slechts beperkt aanwezig. Hierdoor zijn er weinig doorstroommogelijkheden voor ouderen die willen verhuizen naar een kleinere woning. Het goede nieuws is dat een groot aandeel van de woningen in Venray geschikt is te maken voor mensen met een beperking of zorgvraag. Als gemeente stimuleren we dit. En we geven prioriteit aan het bouwen van betaalbare woningen voor kwetsbare jongeren en mensen die uitstromen uit Beschermd Wonen/Maatschappelijke opvang.”

“Maar met het aanpassen van de woningvoorraad zijn we er niet” zo vult wethouder Martin Leenders aan. “Ook de organisatie van zorg en ondersteuning en de wijze waarop met elkaar wordt samengeleefd in de wijken en dorpen moet anders.” Naar verwachting zullen meer mensen met een zorgvraag in de wijk komen wonen in de toekomst. Deels ouderen waarbij de verwachting is dat het aandeel inwoners met dementie sterk toeneemt. Ook zullen er meer mensen met een GGZ-achtergrond in de wijk komen wonen. Dit vraagt om wederzijds begrip om op een prettige manier samen te leven in de wijk.

De samenwerkende partners zetten zich daarom in voor inclusieve en zorgzame wijken en dorpen in Venray. Onder andere door in dialoog te gaan met inwoners en bewustwording te stimuleren, meer ontmoetingsplekken te creëren, voldoende (zorg)voorzieningen in de wijk te realiseren en mantelzorgers te ondersteunen. Daarnaast willen de partners ook meer gebruikmaken van digitale hulpmiddelen. Foto: Laura Fotostudio.



Uit de krant