Gemeente Venray stopt met collectieve zorgverzekering voor minima.
Gemeente Venray stopt met collectieve zorgverzekering voor minima. Archieffoto Peel en Maas

Gemeente Venray stopt met collectieve zorgverzekering voor minima

Algemeen

Een zorgverzekering is voor mensen met een laag inkomen vaak een grote uitgave. Deze inwoners konden daarom de afgelopen jaren gebruikmaken van een collectieve ziektekostenverzekering voor minima, afgekort de CZM genoemd. De gemeente Venray stopt vanaf 1 januari 2021 met het aanbieden van deze collectieve zorgverzekering en zorgt voor een goed alternatief.

Inwoners kregen via de CZM vanuit de zorgverzekeraar korting op hun zorgverzekering. Daarnaast ontvingen inwoners met het meest uitgebreide pakket een bijdrage vanuit de gemeente. De collectieve ziektekostenverzekering zou moeten zorgen voor een voordelige zorgpremie voor de inwoners die weinig te besteden hebben. “Helaas is de premie de laatste tijd gestegen en verstrekken de zorgverzekeraars geen collectieve korting op de basisverzekering meer. De collectieve ziektekostenverzekering voor minima wordt daarmee steeds duurder en dat is nu juist niet de bedoeling. Daarnaast is het ook de vraag of de huidige verzekering via de CZM, veelal het meest uitgebreide pakket, past bij de individuele zorgbehoefte. De gemeente Venray is niet uniek in het besluit om te stoppen met de CZM. Ook andere gemeenten beraden zich op alternatieven”, meldt een gemeentewoordvoerder. 

De gemeente Venray wil de inwoners die nu gebruikmaken van de CZM begeleiden naar een meer passende individuele verzekering. En die verzekering ziet er voor iedereen anders uit, afhankelijk van de zorgbehoefte. Alle inwoners die nu de CZM ontvangen, krijgen eind oktober een persoonlijke brief van de gemeente Venray. Tijdens de overstapfase, van 16 november 2020 tot januari 2021, kunnen deze inwoners ondersteuning krijgen. “Samen wordt de zorgbehoefte in kaart gebracht waarna een passende zorgverzekering gekozen kan worden. Een verzekering die wellicht goedkoper is dan de huidige zorgverzekering via de CZM. Voor de extra kwetsbare inwoners komt er een aanvullende tegemoetkoming vanuit de bijzondere bijstand.”

Uit de krant