Een foto van Suzi Litjens, lid van de fotoclub eXposure.
Een foto van Suzi Litjens, lid van de fotoclub eXposure. Foto: Suzi Litjens

eXposure laat zich zien

Algemeen Venray

Fotogroep eXposure organiseert om de twee jaar een fototentoonstelling. Vanwege de coronapandemie werd de laatste expositie in het najaar van 2020 noodgedwongen afgelast. De laatste tentoonstelling van eXposure was zodoende in 2018, maar deze week keert de fotogroep terug met een spiksplinternieuwe expositie.

De tentoonstelling wordt gehouden in de zaal van restaurant BRL aan de Hoenderstraat 10 in Venray. De expositie wordt vrijdagavond 30 september officieel geopend door wethouder Martin Leenders. De officiële opening is alleen toegankelijk voor genodigden. De tentoonstelling is vervolgens voor iedereen te bezoeken in het weekeinde van 1 en 2 oktober en één week later op 8 en 9 oktober. Het werk van Fotogroep eXposure is te bekijken van 11.00 tot 17.00 uur.

Videobeelden
Naast de tentoonstelling is er nog een doorlopende videopresentatie te zien van de meest aansprekende foto’s die de leden van de fotoclub in de afgelopen periode hebben gemaakt. eXposure is een fotogroep die in de jaren zeventig is opgericht door werknemers van Rank Xerox. Deze werknemers hadden fotografie als gezamenlijke passie. Later konden ook niet-werknemers van Rank Xerox lid worden van de fotoclub. Toen het bedrijf de fotogroep niet langer meer faciliteerde werd besloten om een naamverandering door te voeren en sindsdien gaat de fotoclub door het leven als Fotogroep eXposure Venray. Daarbij verwijs de hoofdletter X naar de herkomst van de fotogroep. De groep bestaat op dit moment uit een twintigtal amateurfotografen die eens per twee weken op woensdagavond bij elkaar komen. Dat gebeurt fysiek in Venray en digitaal via Skype.

Programma
De programmacommissie van eXposure, die steeds uit andere leden van de club bestaat, komt in het begin van het jaar samen om een jaarprogramma op te stellen. Daarbij komen alle genres aan bod, van natuur en architectuur tot macro en abstract. De leden krijgen de opdracht om telkens drie foto’s over het desbetreffende onderwerp in te leveren. Deze foto’s worden op de clubavond besproken en van opbouwende kritiek voorzien. Vervolgens kiest de groep van elk lid een zogenaamde vijfsterrenfoto.

Kwartaalfoto
Naast het reguliere programma wordt om de drie maanden door elk lid een kwartaalfoto ingeleverd. Hierbij is het onderwerp vrij. De kwartaalfoto’s worden door een wisselende commissie beoordeeld en besproken. Uit de aangeleverd foto’s wijst de commissie de drie meest aansprekende foto’s aan. De hele groep kiest vervolgens bij meerderheid van stemmen uit deze drie foto’s de mooiste kwartaalfoto.

Ook wordt er een kettingreeks gemaakt. De gekozen kwartaalfoto is het uitgangspunt, waarbij een lid zich door deze foto laat inspireren, De week daarna neemt een ander lid het over en laat zich vervolgens inspireren door de laatst aangeleverde foto. Tevens gaat de fotoclub regelmatig op pad om op locatie te fotograferen. Meer informatie over Fotogroep eXposure Venray is verkrijgbaar via secretaris Nico Alof via telefoonnummer 0478-632036.

Uit de krant