Jacqueline en Leo Willems uit Leunen zijn op 19 februari vijftig jaar getrouwd.
Jacqueline en Leo Willems uit Leunen zijn op 19 februari vijftig jaar getrouwd. Foto: Willem Menting

Gouden huwelijksfeest komt later

Algemeen

Leo Willems en Jacqueline Swinkels gaven elkaar op 19 februari 1971 het ja-woord voor de kerk, nadat het stel eerder op 2 september 1970 voor de wet trouwde. Het echtpaar leerde elkaar kennen tijdens een dansavond bij ‘t Brugeind in Meerlo, waar van liefde op het eerste gezicht geen sprake was. “Hij praatte Hollands”, vertelt Jacqueline lachend. “Ik dacht: dat is niks voor mij, maar later sprong de vonk toch over en we zijn nog steeds hartstikke gelukkig.”

Leo (73) werd geboren in Wanroij in een gezin met veertien kinderen en trok op de zondagen met vrienden naar Limburg om te dansen. “Toen ik Jacqueline zag, heb ik haar op de schouder getikt en haar ten dans gevraagd, later hebben we aan de bar wat gedronken.”

Jacqueline (72) zag het levenslicht in Lottum, maar groeide op in Venray in een gezin met zes kinderen. Leo en Jacqueline trouwden voor de wet in 1970 om een woning te krijgen in Venray. Drie jaar later liet het echtpaar een huis bouwen aan de Albionstraat in Leunen, waar het gouden bruidspaar tot op de dag van vandaag nog steeds woont. “Hier zijn ook onze zoon Etiën (46) en dochter Kristel (44) geboren. We hebben inmiddels ook drie kleinkinderen, twee jongens en één meisje. Daar zijn we heel erg trots op.”

Leo werkte zes jaar als automonteur en later zat hij in de wegenbouw in Duitsland. Het grootste gedeelte van zijn loopbaan werkte hij bij Rank Xerox in Venray. Daar werkte hij tot zijn prepensioen. Jacqueline werkte als ziekenverzorgster, maar toen de kinderen geboren werden, deed ze een stapje terug. “Ik werkte later nog wel als interieurverzorgster op een bungalowpark, heb twaalf jaar opgepast op neefje Dennis en ben mantelzorger geweest voor mijn ouders, oom en tantes. En uiteraard ben ik ook oppas geweest voor de kleinkinderen.”

Daarnaast was Leo in 1974 medeoprichter van Drum- en Showband Venray (DSV) en het echtpaar was op verschillende manieren betrokken bij carnavalsvereniging ‘t Knölleke in Leunen. In al die jaren ging het gezin graag samen op vakantie. De familie Willems trok eerst naar Drenthe en later waren Duitsland, Oostenrijk en Spanje de bestemmingen. “We zijn veel naar Spanje geweest. We gingen met onze Renault 4 met aanhanger en tent naar het zuiden. We vonden het heerlijk en hebben veel genoten. Als het straks weer kan, willen we nog wel een mooie reis maken.”

Tegenwoordig is Leo al enkele jaren actief als teamleider Photoshop bij Stichting DOEN in Venray en werkt hij nog één of twee dagen in de week als verkeersregelaar. “Ik ben ook verschillende jaren bestuurslid geweest van Fietsvierdaagse Venray en was lid van Samenwerking Venray en fotogroep eXposure Venray. Zonder Jacqueline was dit allemaal niet mogelijk geweest. Daar ben ik haar altijd heel dankbaar voor.”

Jacqueline is vaak in de tuin te vinden en puzzelt regelmatig. “Ook vind ik het heerlijk om bij ons op het terras in de tuin te lezen. We vermaken ons wel. Het belangrijkste is dat we gezond blijven.”

Het gouden jubileum wordt nu vanzelfsprekend niet gevierd, maar als het straks weer kan, dan worden de slingers alsnog opgehangen. “Hopelijk kunnen we tijdens de zomermaanden onze huwelijksdag alsnog vieren. Daar gaan we wel voor.”

Afbeelding
‘Vertraging Maaslijn funest voor groei regio’ Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Anton Kropivšek neemt afscheid Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuw programma Schouwburg Venray Algemeen 17 mei, 15:01
Afbeelding
Bronzen waarderingspenning voor Lei Zanders Algemeen 17 mei, 13:22
Afbeelding
Airfryer: een gezond alternatief voor de traditionele frituur! Ingezonden mededeling 12 mei, 13:20
Afbeelding
Frans Koenen trainer van het jaar Sport 17 mei, 10:33
Afbeelding
Vijfde plek voor Britt Jans-Beken Sport 17 mei, 08:56
Afbeelding
Droom zussen komt uit met Lole Fashion Nieuws 17 mei, 08:41