Zinè Abbas en juf Elke Euwes met winnende poster 2021: We zijn allemaal verbonden.
Zinè Abbas en juf Elke Euwes met winnende poster 2021: We zijn allemaal verbonden. Foto: eigen foto

Vredesposter: Laat je hart je leiden

Algemeen Onderwijs Venray

Venray | Nu de zomervakantie achter de rug is, begint ook weer het Lions Vredesposterfestijn. Kinderen uit de hele wereld werken dan tegelijkertijd aan de vredesposter 2022 met dit jaar als thema Lead with compassion: Laat je hart je leiden.


De laatste jaren viel basisschool De Krokodaris uit Venray telkens in de prijzen. Vorig jaar wonnen leerlingen van de school de eerste en tweede prijs in Venray, in 2020 was De Krokodaris ook al de winnaar en in 2019 legde de school beslag op de tweede prijs en de derde plek in het district.

De organisatie van de vredesposterwedstrijd in Venray ging in gesprek met Krokodaris-lerares Elke Euwes en Ziné Abbas, winnares van 2021. “Want we hebben als doel zo veel mogelijk kinderen in Venray te laten schitteren bij de prijsuitreiking. Iedere schoolwinnaar doet immers mee aan de grote prijsuitreiking door de burgemeester of een van de wethouders op woensdag 2 november in Hotel Asteria in Venray”, laat de organisatie weten.

Zinè vertelt dat het onderwerp vrede in de klas besproken wordt. “Er worden voorbeelden van vrede besproken en een woordweb gemaakt. In kleine groepjes wordt er verder over het onderwerp gediscussieerd.” Juf Elke legt uit dat het onderwerp vrede erg belangrijk is op school: “Er zijn kinderen uit veel verschillende culturen en achtergronden, het is toeval waar je wieg heeft gestaan. Daarom is het thema erg relevant. Het wordt steeds weer opgenomen in het jaarprogramma van de school.”

Geïnspireerd door de discussie in kleine groepjes is er een verhaal en wordt er een schets gemaakt op een A4’tje. Daarna wordt pas op het grote posterformaat de definitieve tekening gemaakt. Het geheim is dat het kleurrijk moet zijn en er geen wit mag overblijven en dat er eerst met kleurpotlood wordt ingekleurd en later met stift. Zowel in de klas als thuis wordt er aan de poster gewerkt. Sommige kinderen mogen zelfs de stiften van school lenen.

Zinè was heel blij dat ze de prijs had gewonnen en was erg verrast. Haar familie was heel trots. De poster hangt nog in de klas, maar gaat binnenkort mee naar huis. Er is al een plekje vrijgemaakt op haar kamer. Zinè zou alle kinderen in Venray, Overloon en Horst van groep 7 en 8 willen aanmoedigen ‘laat je talent zien’ en ook als je school niet meedoet: vraag je juf of meester of je toch jouw verhaal over vrede mag vertellen met de vredesposterwedstrijd. De beste drie posters van iedere school komen van woensdag 19 tot en met zaterdag 29 oktober in de bibliotheek van Venray te hangen en daar kan ook het publiek stemmen.


Als je de beste van Venray bent, doe je mee aan de regionale prijs. Deze prijswinnaar doet mee aan de landelijke wedstrijd. De landelijke titel wordt uitgereikt in Den Haag in het Vredespaleis. De beste poster van ieder land gaat naar het gebouw van de Verenigde Naties in New York om samen met de winnaars van andere landen beoordeeld te worden. De prijsuitreiking van de hoofdprijs vindt plaats tijdens de Lions VN-dag in maart 2023. ‘’Het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen volkeren van de wereld is een van de doelen van Lions Clubs International. Met de vredesposterwedstrijd kunnen we hieraan al op jonge leeftijd een bijdrage leveren.”

onze redactie

De beste poster van Nederland mag naar New York

Uit de krant