Wout Poels en Mike Teunissen op het podium tijdens een eerdere editie van Daags na de Tour.
Wout Poels en Mike Teunissen op het podium tijdens een eerdere editie van Daags na de Tour. Archieffoto: Bas Delhij

Anderhalvemaatregel nekt ook Daags na de Tour

Algemeen

De fans van de profrenners Wout Poels en Mike Teunissen kunnen de twee dit jaar in geen enkele Nederlands criterium aan het werk zien. 

De organisatie van Daags na de Tour besloot eind vorige week de stekker alsnog uit de Boxmeerse ronde te trekken. De profronde stond voor maandag 21 september op de agenda. Op de criteriumkalender van dit jaar, die door de coronacrisis leger en leger werd, stond lange tijd alleen nog Boxmeer vermeld. Die kalender is nu dus leeg. De anderhalvemaatregel is voor Daags na de Tour een onoverkomelijk probleem. 

Voor het eerst na 45 jaar komen er een dag nadat de Tour de France in Parijs eindigt, geen profrenners naar Boxmeer. Na ampel overleg met onder andere de technische commissie van Daags na de Tour, sponsoren en burgemeester Karel van Soest kon het dagelijkse bestuur niet anders dan besluiten tot afgelasting. Natuurlijk heeft de coronacrisis hier alles mee te maken. De geluiden dat Nederland ook na de zomer nog te maken heeft met een anderhalvemetersamenleving worden steeds hardnekkiger. Bij een evenement als Daags na de Tour is het volgens het bestuur onmogelijk de anderhalvemetermaatregel na te leven en te handhaven.

Sponsoren, horeca en andere direct betrokkenen bij de ronde zijn inmiddels op de hoogste gebracht van het besluit.

Al eerder haalde het rondebestuur maandag 20 juli als datum voor Daags na de Tour van de agenda. Dat was noodzakelijk, omdat de Ronde van Frankrijk vanwege de coronacrisis naar september is verplaatst. Daar de Boxmeerse wielerronde onlosmakelijk met de Tour is verbonden, verhuisde Daags na de Tour mee naar maandag 21 september. Daags na de Tour is het laatste profcriterium dat van de Nederlandse wieleragenda van dit jaar verdwijnt. De andere negentien ronde-organisaties trokken al eerder de stekker eruit.

Uit de krant