Wethouder Anne Thielen en Wiel Jaspers bij de Cedos-motorfiets in het Venrays Museum.
Wethouder Anne Thielen en Wiel Jaspers bij de Cedos-motorfiets in het Venrays Museum. Foto: Kiki Jaspers

Bijzondere fiets en motorfiets in Venrays Museum

Algemeen

Het Venrays Museum is sinds enkele dagen de trotse eigenaar van een zogeheten Vulkaan-fiets uit 1916 en een Cedos-motorfiets uit 1921. 

Beide zijn afkomstig van oud-Venraynaar Wiel Jaspers. Hij had de motorfiets, eenzelfde als die op een foto van zijn vader uit 1935, na een jarenlange zoektocht in Zweden gekocht. Zowel de fiets als de motor hebben banden van de firma Vulkaan, metaalbewerkingsbedrijf en motorrijwielfabriek van de gebroeders Fonck. Het bedrijf was gelegen in de Hofstraat 6 in Venray. 

In het voorjaar 1911 ontwierp een van de broers Fonck motorfietsframes rond een bestaand Frans motorblok en produceerde en verhandelde die. Door de Eerste Wereldoorlog raakte de productie en handel op een laag pitje. Frans motorblokken werden nauwelijks meer geleverd. Na de oorlog steeg de behoefte aan betrouwbare motoren in deze regio sterk. 

In december 1919 ontdekt Jacques Fonck in Engeland de 250 cc tweetakt Cedos-motorfietsen. Hij ging vervolgens de Cedos-motorfietsen in de Hofstraat assembleren en werd hoofdvertegenwoordiger voor de markt in de Nederlanden. Op het pand in de Hofstraat 6 staat nog steeds de ‘Cedos House’ op de kopgevel. De motorfiets in het Venrays Museum is geheel compleet, voorzien van reserveonderdelen en is rijvaardig. 

“We mogen er gewoon de weg mee op; de motor heeft een geldig kentekenbewijs en is all risk verzekerd. De fiets daarentegen bestaat uit delen die nog gerepareerd en gemonteerd moeten worden. Maar dat gaat binnenkort wel gebeuren”, aldus vertelt Ernest Raedts, voorzitter van het Venrays Museum, met enige trots. Wethouder Anne Thielen kwam maandagmiddag even een blik werpen op de motorfiets en de fiets. “Zowel de fiets als de motor laten een stukje geschiedenis van Venray zien, laten zien waar Venray een eeuw geleden al groot in was. Zowel van de Cedos-motorfietsen als van Vulkaan-fietsen zijn weinig exemplaren bewaard gebleven. Des te mooier dat het Venrays Museum de hand heeft kunnen leggen op deze exemplaren. De motor is kant en klaar, de fiets moet nog gemonteerd en gerepareerd worden. Maar dat gaat ongetwijfeld lukken”, aldus de ook trotse wethouder. De motor is te zien in het auditorium van het Venrays Museum tijdens de openingstijden van de VVV.

Uit de krant