Emile Roemer sprak in de raadzaal met betrokkenen over werk, huisvesting en vervoer van arbeidsmigranten, tijdens de coronacrisis en daarna.
Emile Roemer sprak in de raadzaal met betrokkenen over werk, huisvesting en vervoer van arbeidsmigranten, tijdens de coronacrisis en daarna. Foto: Rikus ten Brücke

Aanjaagteam arbeidsmigranten te gast in Venray

Algemeen

Onder leiding van Emile Roemer bracht het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten donderdag een bezoek aan Venray. In de raadzaal van het gemeentehuis sprak Roemer met burgemeester Luc Winants en een aantal Noord-Limburgse werkgevers en huisvesters die betrokken zijn bij arbeidsmigranten. Na afloop bracht Roemer een bedrijfsbezoek aan Van Osch Groenteproducties, een bedrijf dat veel werkt met arbeidsmigranten.

Het gesprek ging over drie belangrijke vraagstukken in relatie tot arbeidsmigranten die in coronatijd een extra risico vormen voor arbeidsmigranten: huisvesting, gezamenlijk vervoer en de werkplek. Arbeidsmigranten delen nu vaak met meerdere personen een woning en slapen soms met meer mensen op één kamer. Hierdoor is het moeilijk om te voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Meer en kwalitatief betere woningen zouden een uitkomst kunnen bieden, maar het is maar de vraag hoe dit kan worden gerealiseerd. Het Aanjaagteam wil weten wat bedrijven en gemeenten kunnen doen om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren.

Ook het gezamenlijk vervoer is een struikelblok. Voor de coronacrisis was het heel gebruikelijk dat arbeidsmigranten gezamenlijk in busjes vervoerd worden. Hier zit momenteel echter ook een groot besmettingsgevaar omdat afstand houden moeilijk is in kleine busjes. Zijn er creatieve manieren gevonden om hier wel goed mee om te gaan? Wat zijn de mogelijkheden?, wilde Roemer weten. Als derde kwam een veilige en gezonde (lees: besmettingsvrije) werkplek aan de orde.

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten is vorige maand opgericht. Het team heeft als voornaamste taak tot oplossingen te komen die arbeidsmigranten zullen beschermen tegen het coronavirus en daaraan gerelateerde problematiek. Dat kunnen zowel lokale oplossingen zijn, als landelijk beleid. Arbeidsmigranten hebben geen sterke positie op de arbeidsmarkt. De coronacrisis maakt de bestaande problemen rond arbeidsmigranten, zoals tekorten aan goede huisvesting en de afhankelijkheidsrelatie van de werkgever, alleen maar pregnanter, schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de krant