Onderwijs via de computer.
Onderwijs via de computer. Foto: Gijs Jeuken

Ook Metameer gaat weer open

Algemeen

Scholieren in het voortgezet onderwijs mogen weer naar school. Op 2 juni gaat ook Metameer open. Alle leerlingen volgen net als op alle andere scholen in Nederland lessen op school én online onderwijs thuis. Docenten en leerlingen kijken ernaar uit om elkaar terug te zien. Maar onderwijs op afstand vinden leerlingen ook wel relaxt.

Een deel van de klas volgt lessen op school. Tegelijkertijd volgt het andere deel van de klas diezelfde lessen thuis via streaming of via Teams. Leerlingen volgen minimaal twee keer per week vier lessen op school. Zo houdt de school zich aan het maximaal aantal personen dat volgens de RIVM-richtlijnen aanwezig mag zijn in haar gebouwen. De mentor kijkt of er leerlingen zijn die extra ondersteuning nodig hebben. Waar nodig zorgt de school voor maatwerk.

Ook Metameer, waar ook vele leerlingen uit de gemeente Venray les volgen,  houdt zich aan de richtlijnen en voorschriften van het RIVM. De school heeft maatregelen genomen voor de 1,5-meterschool. Leerlingen en medewerkers houden anderhalve meter afstand. Verder zijn in alle ruimtes handgel en/of papieren handdoeken en een spuitbus met reinigingsmiddel aanwezig. De lessen hebben verschillende begin- en eindtijden. Leerlingen werken zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal en pauzeren ook daar. In de gebouwen zijn looproutes en hangen borden met 1,5 meter. Rector Berita Cornelissen: “In de plannen zijn we ervan uitgegaan dat de 1,5-meterschool waarschijnlijk na de zomervakantie nog steeds van kracht is. We gebruiken de periode voor de zomervakantie om samen te leren hoe we de 1,5-meterschool het best vorm kunnen geven in combinatie met online onderwijs. Met als doel de best mogelijke onderwijskwaliteit te realiseren.”

Wat vinden Metameer-leerlingen van de onlinelessen?

Clowie Creemers, havo/vwo 2 jenaplan Boxmeer: “Ik zet de wekker vijf minuten voor de les begint. De instructiefilmpjes zijn fijn, je kunt uitleg nog eens terugkijken. Ik ben thuis sneller afgeleid. Ik mis mijn vriendinnen, het samenzijn met klasgenoten. En ook de grapjes van de docenten.”

Gijs Camps, brugklas jenaplan Boxmeer: “Ik vind het niet heel erg om thuis te werken. Ik vind het leuk om een les zelf te ontdekken, langer over iets na te denken. En je bent eerder vrij.”

Anne Kuijpers, 4 vwo in Stevensbeek: “Ik kijk ernaar uit om weer naar school te gaan. 16 km fietsen, kletsen met vriendinnen. Ik mis de ‘vibe’ van school. Bij sommige vakken bedenken docenten leuke, creatieve opdrachten zoals een toneelstuk schrijven over een soort corona in 1690.”

Ward Derix, brugklas jenaplan Boxmeer: “Ik vind het wel relaxt. Thuis kan ik tussendoor iets voor mezelf doen. Langer dan 40 minuten kan ik moeilijk stilzitten. Ik denk wel dat de uitleg van een docent tijdens een les beter is dan online.”

Uit de krant