Hotel-Café Hulsman en Stage Crew presenteren een Koningsdagprogramma, online en op tv, met muziek, interviews en prijzen, maar zonder publiek.
Hotel-Café Hulsman en Stage Crew presenteren een Koningsdagprogramma, online en op tv, met muziek, interviews en prijzen, maar zonder publiek. Foto: Jolijn van Goch

Koningsdag vieren op afstand en voor de buis

Algemeen Coronavirus

De activiteiten in Venray op Koningsdag zien er dit jaar anders uit dan gebruikelijk. Er is geen kindermarkt in het centrum en ook alle andere festiviteiten zijn vanwege het coronavirus afgeblazen.

Om toch een feestelijk gevoel te creëren, roept Gerda van Stelten, voorzitter van het Oranjecomité Venray, iedereen op om gezamenlijk het Wilhelmus te spelen om 10.00 uur. "Iedereen die een instrument kan bespelen, roep ik op om op bijvoorbeeld de oprit of op het balkon het volkslied te spelen", vertelt Van Stelten.

Daarnaast vindt om klokslag 16.00 uur de nationale toost thuis plaats. "We heffen het glas en hopen op betere tijden. Normaal heffen we het glas samen in groten getale, maar dat is nu even niet mogelijk. Het zou mooi zijn als er zoveel mogelijk mensen meedoen aan de actie en samen proosten. Dat kan buiten voor het huis of in de woonkamer."

Wel is er een speciale activiteit op touw gezet, zonder publiek. Samen met Roel Kessels van Stage Crew heeft Hulsman de handen ineengeslagen om van Koningsdag in coronatijd het beste te maken  Stef Classens, Bjorn en Mieke, Auke Classens, Gert Janssen, Don Mulders en Suzan Spreeuwenberg zijn de artiesten die op Koningsdag maandag 27 april bij Hotel-Café Hulsman in Venray op de planken staan. Ook worden tijdens dit programma, dat om 15.00 uur begint en tot 19.30 uur duurt, interviews gehouden en aan mensen, straten en buurten prijzen uitgereikt.  Kinderen kunnen thuis een stoepkrijttekening maken en een foto ervan versturen. De mooiste tekening wint een snoeppakket van Jamin, dat wordt uitgereikt door de populaire Venrayse YouTuber Dylan Haegens. 

Het koningsdagprogramma is live te volgen via twitch.tv/stagecrewevents en wordt ook live uitgezonden op Peel en Maas TV.

Het binnen- en het buitenprogramma gebeurt allemaal binnen de regels van het RIVM. Afstand houden, geen handen schudden en betalen met pin blijft ook het devies bij de weekmarkt. Die gaat ook op Koningsdag/Woningsdag door. Net als vorige weken op het Schouwburgplein, Henseniusplein en Gouden Leeuwplein en met alleen kramen met groenten, fruit en andere etenswaren.

In nieuwsblad Peel en Maas van deze week leest u meer over Koningsdag bij Hulsman. 

Uit de krant