Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat ervan uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen.
Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat ervan uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen. Foto: Pixabay

Verlengde en gewijzigde coronamaatregelen landelijk en regionaal

Algemeen Coronavirus

Het kabinet heeft afgelopen dinsdag mededelingen gedaan over de maatregelen in de coronacrisis. 

Op de eerste plaats zijn de bestaande maatregelen verlengd tot woensdag 20 mei. De verlenging van de maatregelen tot woensdag 20 mei betekent, dat ook het toezicht en de handhaving op de maatregelen wordt voortgezet. Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat ervan uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, als het gaat om het naleven van de maatregelen. De regel is dus nog steeds: ‘Blijf zoveel mogelijk binnen, ga alleen naar buiten als dit echt noodzakelijk is en pas de anderhalvemetermaatregel toe’. Dit geldt ook op Koningsdag, maandag 27 april, en de andere feestdagen die volgen.

Er is ook een aantal wijzigingen. De eerste wijziging gaat in op woensdag 29 april, waarbij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar onder begeleiding georganiseerd weer buiten kunnen sporten. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt hierbij wel de anderhalve meter maatregel. Kantines, kleedlokalen en douchevoorzieningen blijven gesloten. Het gaat dus alleen maar om trainingen en niet om wedstrijden. Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches. 

Veiligheidsregio Limburg-Noord maakt samen met de gemeenten richtlijnen om ervoor te zorgen dat de uitvoering zoveel mogelijk regionaal wordt aangepakt, zodat er zo min mogelijk lokale verschillen ontstaan. Doorslaggevend in de uitvoering zijn de landelijke richtlijnen.

Een tweede moment is maandag 11 mei, als de basisscholen in aangepaste vorm weer opengaan. Het speciale onderwijs gaat dan voor 100 procent open. Ook de dag- en gastouderopvang openen dan hun deuren. Op dit moment wordt gewerkt aan landelijke richtlijnen, in samenwerking met onderwijsorganisaties, die vervolgens leidend zijn in de uitvoering op de scholen.

Veiligheidsregio Limburg-Noord laat verder weten dat de komende twee weekenden het grenstoezicht en ontmoedigingsbeleid door de marechaussee blijft, zoals de afgelopen weken is uitgevoerd. Het grensverkeer is de afgelopen weken geminimaliseerd en het overgrote deel van de Duitse bezoeker gaat in op het verzoek van de marechaussee om terug te keren. Speciale aandacht is er voor vrijdag 1 mei, van oudsher een Duitse vrije dag.

Uit de krant