Afbeelding
Foto: stockfoto

Ingezonden mededeling: De leukste diensten waarmee je online televisie kunt kijken

Algemeen

Het online televisie kijken lijkt steeds populairder te worden. Dit is eigenlijk best logisch. Door je favoriete show op het internet te kijken kun je namelijk helemaal zelf je tijd in delen. Je hoeft niet meer op een bepaald tijdstip voor de tv te zitten om de nieuwe aflevering te kijken. Natuurlijk heb je hierbij wel een abonnement nodig, dit kan bijvoorbeeld alleen internet zijn. Hierbij heb je dus geen televisie of vaste telefoon. Vergeet niet internet en tv vergelijken als je juist een pakket wilt afsluiten dat bestaat uit een verbinding voor internet en televisie.

Wat is online televisie kijken?

Om online televisie te kunnen kijken heb je overigens niet beslist een abonnement nodig met internet en televisie. In plaats daarvan is een internet only pakket ook voldoende. Je hebt zelfs helemaal niet meer een televisie nodig. Je kunt ook gewoon op je laptop televisie kijken met behulp van het internet, maar natuurlijk ook op je smartphone. Een voordeel hiervan is dat je overal in je huis tv kunt kijken. Je hoeft niet meer beslist op de bank voor de televisie neer te ploffen. In bed, bij de eettafel en in de keuken tijdens het koken; het kan allemaal. Maar, dan heb je wel een aantal diensten nodig waarmee je via het internet tv kunt kijken. Hieronder vind je een paar goede voorbeelden.

Netflix

De dienst waarmee de groei van populariteit van het online televisie kijken begon is eigenlijk Netflix. Dit Amerikaanse bedrijf werd in 1997 opgericht door Reed Hastings en Marc Randolph in Californië. Inmiddels heeft het zo goed als 150 miljoen klanten die betalen voor een abonnement bij Netflix. Bovendien is het in bijna heel de wereld beschikbaar. Alleen in delen van China, Noord-Korea, Syrië en de Krim kan men geen gebruik maken van Netflix. Het bedrijf heeft overigens ook een kantoor in Nederland, net zoals in India, Brazilië, Japan en Zuid-Korea.

Videoland

Nu een dienst van Nederlandse bodem: Videoland. Dit is een zogenoemde video on demanddienst van RTL Nederland. Daarnaast produceert Videoland net zoals Netflix eigen programma’s. Mogelijk herken je de naam al, want van 1984 tot 2010 was Videoland een winkelketen van videotheken verdeeld over heel Nederland. Daarna is het beschikbaar geworden online. In 2013 werd de digitale versie van Videoland overgenomen door RTL Nederland. Een paar jaar later begon het met het produceren van eigen programma’s die exclusief verkrijgbaar zijn op Videoland. Hiervan is Mocro Maffia een ontzettend populair voorbeeld, maar ook Love Island. 

Disney+

In september 2019 begon Disney+ in ons land met een testperiode. Tijdens deze periode werd de dienst beschikbaar op Android, iOS, Playstation 4, Xbox en LG-televisies. Ook kun je gebruik maken van Disney+ via de website. Het wordt beheerd door Disney Streaming Services, wat een dochteronderneming van The Walt Disney Company is. Bij deze streaming service kun je logischerwijs programma’s en films van Walt Disney Studios kijken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de content van Star Wars, maar ook Toy Story behoort tot de mogelijkheden. Inmiddels maken wereldwijd 28 miljoen mensen gebruik van Disney+.

NPO Start

Een ander Nederlandse dienst is NPO Start, wat in het verleden ook wel Uitzending Gemist en NPO Gemist werd genoemd. Het is een gratis service van de Nederlandse Publieke Omroep, al heeft het ook een betaalde versie. Deze versie heeft de naam NPO Plus gekregen, al wordt het ook wel NPO Start Plus genoemd. NPO Plus is onderdeel van NLZiet, wat een samenwerking tussen NPO, SBSL en RTL is. Met een abonnement krijg je bij NLZiet toegang tot veel van de Nederlandse publieke en commerciële tv. 

Uit de krant