Thuis én samen. Koningsdag 2020 krijgt een totaal andere vorm.
Thuis én samen. Koningsdag 2020 krijgt een totaal andere vorm. Archieffoto Peel en Maas

Koningsdag wordt vanwege corona Woningsdag

Algemeen

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft vanwege de coronamaatregelen een alternatief programma gepresenteerd om op maandag 27 april toch Koningsdag te kunnen vieren. Dat gebeurt met onder meer een digitale kleedjesmarkt en een thuistoost, zo meldt de bond woensdag.

De KBOV heeft een brainstormsessie met leden gehouden en een alternatief programma onder de naam Woningsdag samengesteld. “Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid”, meldt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Bij de KBOV zijn ruim 300 verenigingen aangesloten. “Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze evenementen afgelast. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid.”

Op maandag 27 april luiden om 9.45 uur door het hele land klokken. “We roepen iedereen tevens op om de vlag uit te steken. Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving. Ook vragen we of overal tussen 9.45 en 10.00 de klokken geluid kunnen worden als teken van verbinding, verdriet en vreugde."

Op televisie volgt een kwartier later een speciale uitzending waarin het Concertgebouworkest het Wilhelmus speelt. Om 12.00 uur begint dan een vrijmarkt op internet, oftewel een digitale kleedjesmarkt. “Speciaal aan de kinderen vragen we of ze een brief of een tekening willen maken voor de Koning. Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig? Ali B is ambassadeur van dit project. We zullen de brieven bundelen en willen ze aan de koning overhandigen.”

Ook krijgen muzikanten en artiesten het verzoek tussen 15.00 en 16.00 uur optredens te verzorgen voor ouderen in hun gemeenschap die hun verzorgingstehuizen niet in of uit kunnen. Deze optredens worden door de KBOV saamhorigheidsconcerten genoemd. “Onze ouderen kunnen onze verzorgingstehuizen niet in of uit. Met Ali B en talloze burgemeesters roepen we muzikanten en artiesten op om voor de ouderen in hun gemeenschap op te treden. Tussen 15.00 en 16.00 uur overal in Nederland.”

De dag eindigt om 16.00 uur met een zogenoemde thuistoost. Mensen in het hele land kunnen dan gelijktijdig het glas heffen op de 53e verjaardag van koning Willem-Alexander. “En een drankje op de gezondheid van iedereen”, aldus Verhoeve.

Koningsdag oude stijl kan vanwege de huidige coronamaatregelen geen doorgang vinden. Onder normale omstandigheden zouden koning Willem-Alexander en zijn gezin Koningsdag uitbundig hebben gevierd in Maastricht.

Uit de krant