Kasteel Geijsteren staat op zondag 20 oktober in het teken van een bevrijdingsconcert.
Kasteel Geijsteren staat op zondag 20 oktober in het teken van een bevrijdingsconcert. Foto: Robert Verkoelen

Bevrijdingsconcert op kasteelplaats Geijsteren

Algemeen

Stichting Cultuurpodium Geijsteren houdt op zondag 20 oktober om 14.30 uur een bevrijdingsconcert.

Aanleiding voor dit concert is de bevrijding van Venray, 75 jaar geleden, op 20 oktober 1944. Het concert wordt uitgevoerd op de kasteelplaats in Geijsteren aan de Maasheseweg. Voor deelname aan het bevrijdingsconcert tekenden The Stuart Singers uit Minchinhampton, Engeland, het Theaterchor Niederrhein uit Kevelaer, Duitsland en het Kemmerekoor uit Geijsteren. Ook participeren het Reünieorkest Limburgse Jagers en het Sint Willibrordusgilde Geijsteren.

Diverse solisten hebben hun medewerking toegezegd, onder wie de bekende Engelse alt-mezzo Emma Brown. Het concert staat onder muzikale leiding van dirigent Geert Verhallen. Cynthia van Lijf neemt de presentatie van het concert voor haar rekening. Het concert is een ode aan de bevrijding en staat in het teken van vrijheid en vrede. Met deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland draagt de organisatie uit dat vrede en veiligheid een internationaal thema is. Vrede, vrijheid en samenwerking komen ook in het repertoire terug. Voor de pauze herinnert de muziek aan de oorlogstijd, na de pauze worden hoop en het verlangen naar vrede en verdraagzaamheid muzikaal ingekleurd.

De locatie van het bevrijdingsconcert is symbolisch. Kasteel Geijsteren, in de Tweede Wereldoorlog bezet door Duitse militairen, is eind 1944 door Engelse gevechtsvliegtuigen geheel verwoest. De ruïne is pas in 2012 geconsolideerd. Kasteelplaats Geijsteren is met luistersteen 201 opgenomen in de Liberation Route. Door werkzaamheden van Mooder Maas is de kasteelplaats Geijsteren op 20 oktober 2019 alleen bereikbaar via Maashees.

De entree bedraagt  5 euro per persoon en is inclusief een consumptie. Reserveren is gewenst en kan via info@cultuurpodiumgeijsteren.nl.

Uit de krant