Genieten tijdens Jera On Air in Ysselsteyn.
Genieten tijdens Jera On Air in Ysselsteyn. Archieffoto Peel en Maas

Kwartiermaker voor toekomst jongerencentra

Algemeen

De gemeente Venray wil ook in de toekomst een netwerk van jongerencentra waarin de jeugd welkom is, elkaar ontmoet, van elkaar leert en een leuke onbezorgde tijd heeft.

De zes jongerencentra schreven hiervoor samen een  plan van aanpak en vragen daarbij om financiële ondersteuning. Het college van B en W stemde deze week in met de begrote 106.100 euro voor 2020. Het definitieve woord is aan de gemeenteraad. De raadsleden beslissen hier dinsdag 29 oktober over.

De zes jongerencentra DIM (Blitterswijck), Midgard  (Wanssum), JUM (Merselo), Jera'70 (Ysselsteyn), The B (Venray) en Watjang?!? (Oirlo) schreven samen met een externe procesbegeleider één plan van aanpak. Aan de hand van vier bouwstenen formuleerden ze individueel hun kansen en uitdagingen. Ook maakten ze een planning voor de komende vier jaren en beschreven ze op welke onderdelen ze kunnen samenwerken, van elkaar kunnen leren en ervaringen met elkaar uitwisselen. Wethouder Anne Thielen is trots dat er een stuk ligt waar alle jongerencentra achter staan: "Wat opvalt is dat, ondanks de verschillen, bij alle jongerencentra de sfeervolle en veilige ontmoetingsplek centraal staat."

Om de plannen te kunnen realiseren, is behoefte aan professionele ondersteuning: een kwartiermaker. In het begin ligt de focus op het 'bouwen' aan één of meerdere bouwstenen in de jongerencentra. In de laatste twee jaren verschuift de focus naar het opbouwen van netwerken en het ondersteunen van de jongeren om zelf activiteiten te organiseren. Het doel is om deze professionele ondersteuning de komende jaren ook weer af te bouwen en te werken naar vrijwillige ondersteuning. Het uitgangspunt is dat de kwartiermaker per 1 januari 2020 start.

Uit de krant