Luc Winants (55) wordt de opvolger van Hans Gilissen als burgemeester van Venray.
Luc Winants (55) wordt de opvolger van Hans Gilissen als burgemeester van Venray. Foto: Jonathan Vos

Luc Winants nieuwe burgemeester

Algemeen

Luc Winants (CDA) wordt in januari 2020 de nieuwe burgemeester van Venray. Hij volgt burgemeester Hans Gilissen op die eerder dit jaar velen verraste door aan te kondigen te willen stoppen. "Ik ben ontzettend trots op deze voordracht. Venray is een uitdagende en ambitieuze gemeente en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan", vertelt Winants.

Door Willem Menting

De 55-jarige Winants was eerder van 2012 tot 2018 burgemeester in de gemeente Brunssum en daarvoor onder meer tussen 2006 en 2010 wethouder en locoburgemeester in Maastricht. Toen Winants 26 jaar oud was, werkte hij als gemeenteraadslid in Sittard voor het eerst intensief samen met een burgemeester. "De burgemeester was destijds Jacques Tonnaer. Hij was een geweldige verbinder en een fantastisch mens. Dat heb ik altijd bewonderd. Ik dacht toen voor het eerst: Ik wil burgemeester worden. Het is natuurlijk wel een ambt dat op je pad moet komen. Toen ik de vacature in van burgemeester van Venray zag, was ik direct verkocht. Ik wil nog niet teveel op de inhoud ingaan. Dat komt in januari wel."

Met Winants krijgt Venray 'een krachtige verbinder met ruime bestuurlijke ervaring', verklaarde Toon Loonen, CDA-fractievoorzitter en voorzitter van de vertrouwenscommissie, bij de bekendmaking van Winants als burgemeesterskandidaat. "We zien in hem de krachtige verbinder waar we als gemeente naar op zoek waren. Hij is charismatisch, gemakkelijk benaderbaar en ook krachtig." Op dit moment is Winants nog woonachtig in Maastricht. De voordracht wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is pas definitief na ondertekening van het koninklijk besluit. De gemeenteraad gaat ervan uit dat Luc Winants begin januari 2020 kan worden geïnstalleerd als opvolger van Hans Gilissen, die sinds eind 2009 de burgemeestersketting van Venray draagt.

In mei 2018 werd Winants nog aangesteld als de nieuwe coördinator vluchtelingenopvang voor de provincie Limburg. "Ik blijf deze functie tot en met december 2019 invullen. Voor deze baan ben ik een dag per week in Den Haag. Het is een dankbare functie en het is tevens goed voor mijn banden met de politiek in Den Haag. Daarnaast ben ik kind aan huis in het gouvernement aan de Maas (provinciehuis, red.)."

Winants fungeerde van 2013 tot eind 2017 als burgervader in Brunssum. Hij stapte op, omdat de meerderheid van de gemeenteraad daar de omstreden wethouder Jo Palmen niet wilde wegsturen na een integriteitsonderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat Palmen een risico vormt voor de gemeente. Daarnaast had de gemeente te kampen met zware drugscriminaliteit. "De burger moet kunnen vertrouwen op een integer en betrouwbaar bestuur. Als gemeentebestuur heb je immers een grote verantwoordelijkheid. Daar dien je heel serieus en verstandig mee om te gaan. De benoeming van Palmen was de druppel. Uiteindelijk heeft mijn vertrek een positief effect gehad, ik hoor in de wandelgangen dat het rustiger is in Brunssum."

Samen met zijn vrouw Riët woont Winants in het centrum van Maastricht. Samen hebben ze vier kinderen die het huis inmiddels wegens studie en werk hebben verlaten. "Onze kinderen zijn uitgevlogen over Nederland. Ze hebben allemaal hun eigen plekje gevonden en daar zijn we alleen maar trots op."

Waar Winants met zijn vrouw gaat wonen, is nog niet duidelijk. "Funda is op dit moment onze beste vriend", zegt Winants met een knipoog. "Ik heb op dit moment geen specifieke voorkeur voor een huis in Venray of een van de kerkdorpen. We zien wel wat er op ons pad komt." Het echtpaar is dol op wielrennen. Winants gaat de Zuid-Limburgse heuvels wel missen, maar volgens de toekomstige burgemeester komt het in Venray ook wel goed met zijn hobby. "Er komen aardig wat goede wielrenners uit de gemeente Venray dus ik wil dat geheim wel eens ontdekken."

Als burgemeester van Venray wil Winants vooral heel benaderbaar zijn voor alle inwoners. "Ik kom graag in contact met mensen en altijd bereid voor een praatje. Daarnaast ben ik ontzettend benieuwd naar alles wat de gemeente te bieden heeft."

Uit de krant