Bas Litjens verscheen woensdagochtend niet meer aan de start van de derde etappe.
Bas Litjens verscheen woensdagochtend niet meer aan de start van de derde etappe. Foto: Bas Litjens

Litjens strandt: 'Wat een powervrouw heb ik toch'

Algemeen

Bas Litjens uit Merselo stond dinsdagmorgen in alle vroegte aan de start van de 103e Nijmeegse Vierdaagse. De 37-jarige wandelaar doet ook dit jaar voor de website van Peel en Maas dagelijks verslag van zijn belevenissen. Dag 3: donderdag.

Alles verliep voor Litjens op rolletjes. De eerste twee dagen finishte hij op het oog gemakkelijk, maar woensdagavond sloeg het noodlot toe. "Ik werd om 23.30 uur wakker. Bezweet en ik barstte van de pijn in mijn linker scheenbeen. Mijn scheenbeen is vuurrood en kan er amper op staan. Ik smeer mijn been met koude gel, maar de rest van de tijd blijf ik moeite hebben om te slapen", laat Litjens weten.

"Ik besluit om 02.30 uur om niet van start te gaan, want ik ben bang dat het meer kapot maakt dan mij lief is. Ik fiets om zes uur richting Malden om mijn vrouw aan te moedigen en te steunen. Ze is al verder, door naar Molenhoek en ook daar is ze al geweest. Ook in Mook kom ik te laat. Ik ga naar Plasmolen, maar halverwege knalt mijn band kapot."

Litjens strompelt met zijn fiets terug naar Mook waar ze fietsen verhuren. Onderweg bedenkt hij zich dat hij een wijs besluit heeft genomen. "Ik besloot daar een fiets te huren en mijn vrouw te bellen. Vervolgens fiets ik naar Berg en Dal waar mijn ouders en onze pup zitten. Daar lekker gezeten en Angela steun gegeven. Al had ze dat niet nodig. Ze gaat als een trein. Wat een powervrouw heb ik toch. Ze was om 12.25 uur binnen."

"Al met al klote begin en tevens einde van mijn dag en Vierdaagse, maar na ongeveer zeventig kilometer fietsen en Angela zo sterk gezien is de dag geslaagd. En morgen zal ik haar wederom supporteren tijdens de intocht. Helaas maar nu zien we ook is de andere kant van de medaille. Maar ik heb zeker geen spijt. Mensen zeggen dat ik wat langzamer had moeten lopen. Maar dat gaat er bij mij niet in. Het is alles of niks. Nu na zeven keer is het één keer niks. Ach, rug rechten en de blik vooruit. Morgen is de dag van Angela en dat wordt ook genieten."

Uit de krant