Afbeelding
Foto: eigen foto

Naar de top voor KiKa

Algemeen Fotoalbums Video

Venray | Het idee ontstond ongeveer een jaar geleden; vorige week werd de daad dan eindelijk bij het woord gevoegd. Twaalf jongeren uit de gemeente Venray reisden af naar Zwitserland om daar een kleine week lang te klimmen in de bergen. Alles had maar een doel: geld ophalen voor KiKa.

Door Dennis Stiphout

Sneeuw, zon, gras, steen: de twaalf jongens zagen alles tijdens hun tocht door de Zwitserse bergen. Op voorspraak van Tijs Lemmen trok de vriendengroep vorige week naar Zwitserland. Tijs had het idee van zijn vader, Pepijn. "Hij beklimt soms bergen en kwam met het idee. Tijs heeft toen bij ons in de vriendengroep rondgevraagd wie er mee wilde doen. Het bleek dat best veel mensen het leuk vonden", vertelt Milan Boswinkel, één van de deelnemers. Zo liep een idee dat werd geopperd in de pauzes op het Raayland College en in de groepsapp uit op realiteit. "We hebben toen een informatieavond gehad en wat extra uitleg gekregen. Iedereen kon toen kiezen om wel of niet mee te doen. Er hebben twaalf man meegedaan."

Zij ondernamen de juniorentocht van stichting Naar de Top voor KiKa. Die stichting ontstond in 2011 vanuit de gedachte dat er jaarlijks bij zo'n vijfhonderd kinderen de diagnose 'kanker' wordt gesteld. In 2015, nadat er in vier jaar tijd zo'n zes ton was opgehaald, werd de stichting beëindigd om dit jaar vervolgens weer te starten. De jongeren zamelden op verschillende manieren geld in. "Zo hebben we een paar acties gehouden, een sponsorloop georganiseerd en hebben we met z'n allen gecollecteerd in Venray", vertelt Milan. Zich voorbereiden op de Zwitserse bergen deden de deelnemers in Nederland. "We hebben één keer gelopen in Berg en Dal, bij Nijmegen. De rest van de wandelingen hebben we in Venray gelopen."

De groep heeft al 28.000 euro opgehaald

Milan vertelt verder over de tocht in Zwitserland: "We zijn eigenlijk aan de linkerkant van een gebergte begonnen en toen helemaal over de heuvelrug naar rechts gegaan. Op de langste dag hebben we zo'n acht tot negen uur geklommen, op de kortste dag slechts vier uur. Het was in de buurt van Lenk. We stonden onder begeleiding van twee gidsen. Soms waren er wel moeilijke momenten, maar gelukkig heeft iedereen de tocht uiteindelijk kunnen volbrengen." De groep heeft met alle acties al een aanzienlijk bedrag bij elkaar gespaard: "We zitten nu rond de achtentwintigduizend euro, maar hebben ook nog een benefietavond waar we een veiling hebben en nog veel dingen gekocht kunnen worden. Op die avond wordt ook het eindbedrag bekend gemaakt." De benefietavond (zie rechts) wordt op zaterdag 21 september gehouden in de schouwburg in Venray.

De algehele tussenstand van de stichting Naar de Top voor KiKa staat momenteel op ruim 126 duizend euro. De stichting organiseert dit kalenderjaar vijf expedities, waarbij in totaal 48 deelnemers in actie komen voor de stichting. Aan deze tocht namen de volgende twaalf deel: Milan Boswinkel, Jelt Verrijth, Jacco Sterk, Daan Janssen, Ben Tiggeloven, Daan Vollenberg, Jeroen Janssen, Joep Lemmen, Tijs Lemmen, Julius Clabbers, Stijn Holtackers en Thijmen Poels.

sssssssssss
Afbeelding
Afbeelding
Twaalf jongeren beklommen een kleine week bergen in Zwitserland.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant