De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn ligt aan de Liberation Route Europe.
De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn ligt aan de Liberation Route Europe. Foto: Rikus ten Brücke

Culturele Route van de Raad van Europa

Algemeen

Het European Institute for Cultural Routes heeft na een grondige screening Liberation Route Europe op 30 april gecertificeerd als Culturele Route van de Raad van Europa. De Liberation Route Europe is een van de vijf gecertificeerde routes voor 2019, de route is erkend voor onderzoek, ontwikkeling, samenwerking en culturele toerisme. De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn ligt aan deze Liberation Route Europe.

Het bij deze Europese kwalificatie behorende diploma wordt later dit jaar officieel uitgereikt op het jaarcongres van het European Institute for Cultural Routes in Roemenië. Directeur Rémi Praud van de Stichting Liberation Route Europe over deze erkenning: "De certificering van de culturele route erkent een aantal jaren van inspanning voor de ontwikkeling van een transnationaal netwerk dat de belangrijkste regio's met elkaar verbindt. De route volgt de opmars van de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het certificaat is voor de erkenning van een gedeeld erfgoed enorm van belang, en we zijn verheugd over de nieuwe mogelijkheden dat dit label vermoedelijk zal openen voor onze organisatie." 

Met deze certificering bevindt Liberation Route Europe zich in het gezelschap van circa 35 Europese toproutes, zoals onder meer de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, de Vikingroute en de Hanzeroute. Ze bestrijken een reeks verschillende thema's, van architectuur en landschap tot religieuze invloeden, van gastronomie en immaterieel erfgoed tot de belangrijkste figuren van de Europese kunst, muziek en literatuur. Het is een uitnodiging om te reizen en om het rijke en gevarieerde erfgoed van Europa te ontdekken. 

De certificering Culturele Route van de Raad van Europa is in 1987 gelanceerd en is een garantie voor uitmuntendheid. Alle gecertificeerde route initiatieven staan voor verantwoord cultuurtoerisme en een duurzame ontwikkeling en hebben met elkaar gemeen dat ze mensen en plaatsen samenbrengen in netwerken met een gedeelde geschiedenis. De routes bieden een schat aan recreatieve en educatieve activiteiten en brengen de waarden van de Raad van Europa in praktijk: mensenrechten, culturele diversiteit, interculturele dialoog en wederzijdse uitwisselingen over de grenzen heen. 
 

Uit de krant