Bram Reijnders probeert in zijn kunst verschillende culturen te mixen. Frans Claassen Fotografie
Bram Reijnders probeert in zijn kunst verschillende culturen te mixen. Frans Claassen Fotografie Foto: Frans Claassen Fotografie

Hoe is het toch met Bram Reijnders?

Algemeen

Hoe is het toch met Bram Reijnders (45)? De kunstenaar groeide op in Venray en ontpopte zich tot ware wereldburger. Met zijn Braziliaanse vrouw en zoontje woont hij al jaren in Amsterdam en in de hoofdstad opent hij binnenkort ook zijn eigen galerij. "Dit is wel een droom die uitkomt", zegt Reijnders enthousiast. "Hier komen veel culturen samen en ook in mijn werken probeer ik culturen te mixen."

Door Willem Menting

Reijnders is geboren en getogen in Venray. Toen zijn eerste galerij zeventien jaar geleden in Amsterdam flopte, keerde hij terug naar zijn roots en ging hij aan de slag op het Annapark. "Ik besloot om in de luwte opnieuw te beginnen, maar ik sprak al wel de wens uit om ooit weer terug te keren in Amsterdam. Je moet groot durven dromen. Dat is natuurlijk geen garantie voor succes, maar in mijn geval pakt het goed uit." Reijnders ontpopte zich tot ware wereldburger en zijn kunst is al op alle continenten te zien geweest. Met Afrika werd onlangs het laatste continent afgevinkt. Het werk van Reijnders had een solo-show in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. "Dit is een fantastische mijlpaal. Ik probeer wel internationaal te denken. In mijn werken mix ik onder meer Amerikaanse en Aziatische invloeden. Dat mijn werk ook in Australië en New York te zien is, vind ik toch wel mooi."

Als kind was het geen uitgemaakte zaak dat Reijnders als kunstenaar aan de slag zou gaan. "Ik was wel een entertainer, maar dat had weinig met kunst te maken. Ik had niet gedacht dat ik als kunstartiest zou eindigen. Dat werd eigenlijk pas duidelijk tijdens een vakantie in Brazilië. Daar ben ik verliefd geworden op een kunstwerk en heb ik mijn vrouw leren kennen. Ik heb zelf ook 16 jaar in Rio de Janeiro gewoond." Na zijn periode in Brazilië streek hij toch weer neer in Nederland. Reijnders bivakkeert tegenwoordig ook regelmatig in India, maar hij is ook nog vaak terug te vinden in Eindhoven.

ABRAHAMART

Het werk van Reijnders is tegenwoordig onder meer te bewonderen bij AbrahamArt in Eindhoven. Daar is tevens het werk van tientallen andere kunstenaars te zien. "Het is natuurlijk hartstikke leuk om samen met andere artiesten te werken, maar de galerij in Amsterdam wordt echt voor mij. Daar is alleen mijn werk te zien en dat maakt het toch wel bijzonder. We hebben ook een team bij elkaar gezocht om de galerij te runnen. Het is toch een kunst om kunstwerken te verkopen. Dat doe je niet zomaar. We hebben mensen in opleiding gehad." Als alles volgens plan verloopt opent Reijnders de deuren van zijn galerij aan de Van Baerlestraat begin juni. "We zijn nu drukdoende met de aankleding van de zaak. We hebben onder meer het idee om 50.000 stukken speelgoed in de vloer te verwerken. Je kunt dan over speelgoed heen wandelen. Ook komen er gigantische videoschermen waar verschillende zaken op te zien zijn. Je probeert innovatief te zijn. Ik hoop dat er veel mensen komen kijken naar mijn 'mixed media'-werken."

Ook bekende artiesten weten het werk van Reijnders te vinden. Zo hangt het kunstwerk Welcome to jungle paradise in de woonkamer van dj Martin Garrix en ook Grammy-winnaar en rapper 2 Chainz kocht een werk van de Venraynaar. "Zij zijn toch cultuurdragers in hun vakgebieden. Het is fijn dat zij mijn werk waarderen, maar we moeten wel blijven buffelen. Ik acteer het liefst op het hoogste podium en daar dragen zij aan bij. Toch moet ik nieuwe technieken blijven ontwikkelen. Ik wil het liefst iets doen wat nog nooit iemand heeft gedaan. Ik wil investeren in nieuwe technieken, dat kost tijd en hopelijk verdien ik dat terug."

VEILIGE OMGEVING

Reijnders groeide op in een veilige en rustige omgeving. Basisschool Petrus Banden en later Jeruzalem zorgden voor een goede basis. "Ik heb Venray wel nodig gehad om me te ontwikkelen. Ik ben heel lang in Venray gebleven en ben ook wel een laatbloeier. Op mijn achttiende vertrok ik naar Spanje. Het is natuurlijk wel wennen geweest." Reijnders vindt het prettig dat zijn zoon kan opgroeien in de stad. Al had Venray ook voordelen gehad. "Wij konden vroeger op straat spelen en overal hutten bouwen. Volgens mij krijg je in het Vondelpark al een boete als je in een boom klimt. Wat dat betreft is de vertrutting wel toegeslagen in de hoofdstad. Dat is in Venray nog steeds wel wat anders, denk ik. Ach, misschien is de tijd ook wel veranderd. Kinderen komen sowieso wel minder buiten. Ik kom nog regelmatig bij mijn ouders in Venray, maar het is wel klein. ik zou er niet meer kunnen wonen. In Eindhoven woon ik nog wel steeds prima en ook in Amsterdam is het goed toeven. Ik voel met trouwens nog wel steeds Venraynaar en Limburger. Ook met carnaval heb ik me prima vermaakt in Venray."

GEZIN

Ondanks zijn drukke bestaan, maar Reijnders in het weekend tijd voor zijn gezin. "Ik ben niet iemand die van negen tot vijf werkt. Ik moet vrijheden hebben en het avontuur aan kunnen gaan. In het weekend staat het gezin op één. Dat vind ik ook erg belangrijk."

Uit de krant