Niki van Callandt:
Niki van Callandt: "Ik paste niet in het plaatje." Foto: Eddy Vidal Foto: Eddy Vidal

Niki presenteert Spectrum

Algemeen

Amsterdam | In Heerhugowaard is op donderdag 16 mei de première van de dansvoorstelling Spectrum. Vier dansers duiken in de fascinerende wereld van autisme. Niki van Callandt (29), oud-inwoonster van Venray, tekent voor de choreografie.

Door Henk Lammen

In Spectrum staat autisme centraal. Twee jaar geleden raakte Van Callandt geïnteresseerd in dit onderwerp, dook in de materie en deed onderzoek. Met haar dansvoorstelling duikt ze met haar dansers in de fascinerende en nog steeds soms onbegrepen wereld van autisme. In de dansvoorstelling vergt ze het uiterste van de dansers. "Autisme is een enorm breed begrip en is er in alle vormen en soorten. Vandaar ook de titel Spectrum. Kolkend, rennend, draaiend in een mix van dans, muziek en licht dringen de dansers door tot de kern van het spectrum." Spectrum heeft voor haar dan ook een diepere betekenis. "Ik hoop dat mensen met een vollere blik naar het thema kijken. Dat autisme bespreekbaar wordt. Er meer acceptatie en begrip is. Mensen aan het denken zetten. Dit heb ik in een dansjasje gestoken." In Spectrum confronteert ze de samenleving met het gangbare hokjesdenken. "Dat heeft me als kind al getriggerd. Om te vechten dat mensen ruimer denken. Eerst met iemand gaan praten, voordat ze een oordeel vellen."

'Ik paste niet in het perfecte plaatje'

Niki is heel uitgesproken. In haar producties kiest ze niet voor de gemakkelijkste weg en verpakt maatschappelijke thema's als lichaamsdiscriminatie, traumatherapie en de LGTB-generatie (lesbian, gay, bisexual en transgender) in pakkende voorstellingen. Dat komt niet uit de lucht vallen. Ze groeide op in Venray, begon als 3-jarige te dansen bij Kunstencentrum Jerusalem.

In 2011 studeerde ze af aan de Hoge School voor de Kunsten als uitvoerend danseres. Een glanzende danscarrière lag echter niet in het verschiet. Ze woont en werkt nu in Amsterdam. "Ik had in die tijd niet de ideale maten. Als danseresje moest je smal zijn. Ik was een vrouw in lichamelijke ontwikkeling. Tijdens audities kreeg ik niets dan lof, waren mijn kwaliteiten fantastisch. Maar viel ik uiteindelijk toch af. Ik paste dan niet in het plaatje. Voldeed niet aan de gewenste maten voor een gemiddelde danseres. Lichaamsdiscriminatie was toen aan de orde van de dag. Gelukkig is dat nu veel minder. Destijds vond ik het heel vervelend, het werkte demotiverend."

Niki van Callandt maakte een switch van de uitvoerende naar de producerende kant van het dansvak. Met haar toenmalige partner startte ze haar eigen dansgezelschap Ahead of the Curve, uitgegroeid tot een agency voor curvy danseressen. Als theatermaker presenteert ze nu haar eerste grote zaalvoorstelling. Het plan is om met Spectrum in een scholentour door het land te gaan. Autisme ook onder de aandacht van de jeugd te brengen. Niki heeft nog een wens. "Ja, het zou mooi zijn als de voorstelling ook in Schouwburg Venray te zien is. Hier ben ik opgegroeid, dat zou ik prachtig vinden."

Uit de krant