Kinderdebat in gemeentehuis

Algemeen

Zestig leerlingen van twaalf basisscholen uit de gemeente Venray gaan vrijdag 11 maart met elkaar in debat in de raadzaal van het gemeentehuis. In teams van vijf krijgen de jeugdige debaters vijf onderwerpen waarover ze elkaar met woorden gaan bestrijden. Uiteindelijk wordt één leerling de beste debater en wint één schoolteam.

De scholen hebben vooraf de onderwerpen ontvangen zodat de leerlingen in de klas hun bijdrage konden voorbereiden. Bovendien wordt elk schoolteam bijgestaan door een lid van de Venrayse gemeenteraad of een commissielid. Het Kinderdebat is echter geen raads- of commissievergadering. Er worden geen besluiten genomen. Het gaat om wie de beste argumenten heeft en die het beste onder woorden kan brengen.

De vijf onderwerpen hebben allemaal betrekking op de actualiteit in Venray. In ieder geval hoort daar de vluchtelingenproblematiek en het azc in Blitterswijck bij. Voor dit onderwerp krijgen de kinderen vooraf informatie van een COA-medewerker. Bij binnenkomst krijgen de leerlingen ook een korte rondleiding door het gemeentehuis. Medewerkers van de gemeente vertellen over het gebouw.

Wethouder Martijn van der Putten, die onder meer jeugdzaken in zijn portefeuille heeft, heet de kinderen welkom. Ook ouders en familie zijn van harte welkom om de jeugdige debaters aan het werk te zien. De kinderen worden om 09.00 uur verwacht, het debat begin rond 9.30 uur. Om 12.00 uur zijn de winnende school en de beste debater bekend.

Uit de krant