Judoka Maggy van Hoof:
Judoka Maggy van Hoof: "Ik kom altijd om te winnen." Foto: Eigen foto

'Eerst leren, dan feesten'

Sport

Terwijl haar vriendinnen klaarstaan om het carnavalsfeest te omarmen, ligt er zaterdagmorgen voor Maggy van Hoof eerst nog een andere opdracht te wachten. De judoka uit Venray neemt deel aan het Nederlands kampioenschap voor junioren in Almere.

Door Peter Schoeber

Na twee verliespartijen is het NK snel voorbij voor Maggy van Hoof (18). "Het Nederlands kampioenschap is een hele ervaring, ik heb meegedaan om beter te worden en nieuwe dingen te ontdekken", klinkt het nuchter uit haar mond. Van Hoof neemt deel namens Sportinstituut Verhagen in de gewichtsklasse tot 57 kilogram. Dat betekent een grote groep deelnemers, waar na een lange strijd de winnaars op het podium verschijnen.

Daar blijft Maggy van Hoof ver van verwijderd. "Ik kom altijd om te winnen, maar in mijn klasse zijn ook heel veel goede judoka´s. Dan weet je dat een prijs winnen heel lastig wordt. Ik probeer altijd een partij te winnen, daarna kijk ik per wedstrijd verder. De eerste partij ging verloren, wat niet nodig was. Mijn tegenstander was heel snel, ik kwam in een armklem terecht, maar wist me daaruit te draaien." Vervolgens liet Van Hoof zich toch verrassen en verloor met waza-ari. Ook in de herkansing moet ze het afleggen. Ze zette een worp in en kwam zelf op haar zij terecht. "Dat was wel jammer, omdat dit kort voor het einde van de partij gebeurde." Waar andere judoka´s hun verlies na afloop nog wel eens in woord en gebaar afreageren, stapt de Venrayse erg rustig van de mat. "Mezelf boos maken zit niet in mijn karakter, ik heb m´n best gedaan. Ik word alleen boos wanneer de ander vals speelt, mij knijpt bijvoorbeeld." De belangrijkste les van dit NK? "Dat ik nooit moet opgeven."

Maggy van Hoof is tweede jaars junior. Haar beste resultaat op een NK is de vijfde plek in haar aspirantentijd. " Ik ben als zesjarig meisje met judo begonnen. Op school zag ik een filmpje en toen ik thuiskwam vertelde ik aan mijn ouders dat ik op judo wilde gaan. Ik heb proeflessen gevolgd bij Judovereniging Venray. Judo is niet echt een teamsport, maar je hebt wel een ander nodig om te kunnen vechten. Je bent sportief bezig, respect tonen in de sport is ook belangrijk. En het is handig om lastige mensen op straat van me af te houden, je leert hoe je je moet verdedigen."

Judo geldt voor Maggy van Hoof als uitlaatklep. Drie keer per week staat ze op de tatami, tweemaal bij Rudi Verhagen en eenmaal in Roermond bij Kai in Sho. Vaker trainen redt ze niet met haar school op het Raayland College. "Studie vind ik net iets belangrijker." Ze doet dit jaar haar havo-examen en wil na de zomer in Nijmegen de opleiding Management Horeca en Ondernemer gaan volgen.

Het leermoment voor Maggy van Hoof zit erop. Ze stapt met haar vader snel de auto in, terug naar Limburg, waar het carnavalsfeest al enkele uren bezig is. "De vastelaovesroetjs heb ik gemist, maar ik ga toch lekker met mijn vriendinnen op stap. Ik verkleed me als legermeisje, dat vind ik best wel stoer."

Uit de krant