Jan van Stelten stopt als voorzitter van de Venrayse fietsvierdaagse. Foto: Henk Lammen
Jan van Stelten stopt als voorzitter van de Venrayse fietsvierdaagse. Foto: Henk Lammen

Fietsvierdaagse zoekt nieuwe voorzitter

Algemeen

Stichting Fietsvierdaagse Venray moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Jan van Stelten, die de functie momenteel bekleedt, stopt namelijk na de 35ste editie die deze zomer plaatsvindt.

Het was voor het bestuur geen verrassing dat Van Stelten zou stoppen. Toen hij zo'n drie jaar geleden de vorige voorzitter opvolgde, gaf hij al aan dat niet lang te willen doen.

"Toen de toenmalige voorzitter aftrad heb ik gezegd: 'Luister, ik wil het best een paar jaar overnemen, maar er moet wel naar een ander worden gezocht'. Ik zal best nog als vrijwilliger actief blijven, maar niet meer als voorzitter."

Zo staat het zevenkoppige bestuur dus voor de uitdaging om een opvolger te vinden, iets wat tot nu toe nog niet is gelukt. "We zijn eigenlijk al een jaar aan het zoeken, want we zitten bestuurlijk toch in een bepaalde leeftijdcategorie waarin het tijd is voor vernieuwing en verjonging. Het dagelijkse bestuur (bestaande uit de voorzitter, secretaris en penningmeester, red.) bestaat uit drie personen en je hebt vertegenwoordigers vanuit vier commissies."

Het voorzitterschap hoeft niet heel erg veel te eisen van een kandidaat. "Het is niet zwaar en moeilijk", vertelt Van Stelten. "Vooral tijdens de week zelf is het leuk. We hebben een leuke club vrijwilligers en ook een fijn bestuurlijk team. Als voorzitter vertegenwoordig je de stichting, onderhoud je contacten met andere partijen zoals de bond en de gemeente en besluit je mee. Gedurende de week ben je de spreekbuis en aanspreekbuis."

Door het jaar heen wordt er eenmaal per jaar vergaderd. "De eerste vergadering is in september", aldus Van Stelten. "Daarna vergaderen we iedere eerste maandag van de maand. Dat duurt zo'n twee uur. We beginnen in september, dat heeft te maken met de route die al moet worden voorbereid."

Die route wordt ieder jaar in de zomer door zo'n 2200 tot 2500 deelnemers gefietst. Het vorige jaar viel in dat opzicht met zo'n 1700 deelnemers enigszins tegen. Dat had te maken met het extreem warme weer. De stichting kan ieder jaar rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. "Daar zijn we mee gezegend. Het is ook een hechte groep. Op de nieuwjaarsreceptie komt zo'n tachtig tot negentig procent, dat zegt iets over de saamhorigheid."

Van Stelten verzoekt mensen die interesse hebben om het voorzitterschap op zich te nemen vooral contact op te nemen. Dat kan via een e-mail naar info@fietsvierdaagsevenray.nl of een telefoontje naar Van Stelten (06-53780492).

Uit de krant