Logo peelenmaasvenray.nl
De voorzijde van het boek 'Kampgruppe Walther and Panzerbrigade 107'.
De voorzijde van het boek 'Kampgruppe Walther and Panzerbrigade 107'.

Tankslag of niet?

  Nieuws

Komend weekend verschijnt een nieuw boek over het Duitse leger dat bij Overloon en Venray gevochten heeft, de Kampfgruppe Walther. De auteurs zijn Jack Didden en Maarten Swarts, die samen al vaker spraakmakende boeken over de oorlog in het zuiden schreven. Over deze Kampfgruppe is nog niet eerder een boek gepubliceerd en dit boek belooft daarom voor militaire historici zeer interessant te zijn.

Ruim 70 jaar na dato zijn vraagtekens ontstaan bij de tankslag van Overloon. Wetenschappers zijn het er over eens dat hier fel gevochten is. Maar tankslag of niet, dat is de grote vraag. Didden en Swarts zijn daar heel helder in. Het boek, getiteld 'Kampgruppe Walther and Panzerbrigade 107', vertelt het verhaal van deze Duitse geïmproviseerde eenheid die opgericht werd om de brug bij Lommel, de bekende Joe's Bridge, te heroveren. Die opzet mislukte en de Kampfgruppe raakte verwikkeld in de strijd om de zogenaamde Corridor, de geallieerde aanvoerroute naar Nijmegen tijdens operatie Market Garden. Zware gevechten bij Son, Nuenen en Veghel waren het gevolg. Daarna blokkeerde de groep de geallieerde pogingen om de Peel te zuiveren. Dat resulteerde in uiterst bloedige gevechten bij met name Overloon en Venray.

Deze schrijvers staan er om bekend dat ze in de regel grondig onderzoek doen en zo telkens met nieuwe feiten kunnen komen. En ook deze keer hebben zij veel nieuwe informatie boven water gekregen. Hierdoor konden zij de Slag van dag tot dag beschrijven. Daarbij komen alle strijdende partijen gedetailleerd in beeld, mede omdat er veel onbekend fotomateriaal werd ontdekt. Al met al komen de schrijvers tot de conclusie dat er weliswaar nogal wat tanks bij Overloon ingezet zijn geweest - maar ook dat er van een tankslag geen sprake was. Dit nieuwe, volledig Engelstalige boek wordt op zaterdag 26 november om 15.00 uur 's middags in het Oorlogsmuseum Overloon gepresenteerd. Recht voor de enige Duitse Panther-tank die van de Slag om Overloon nog overgebleven is.

De boekpresentatie is ook door museumbezoekers bij te wonen.

Dit is een gratis artikel van de redactie van Peel en Maas TV. Niet al onze artikelen zijn gratis te lezen. Deze zogenaamde premium artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen Venrays nieuws maken. Wilt u al het Venrayse nieuws lezen? Neem dan een abonnement op Peel en Maas. U kunt dan een papierenkrant incl. digitaal abonnement nemen of alleen een digitaal abonnement. Zo kunnen wij ook in de toekomst het Venrayse nieuws op journalistiek verantwoorde wijze voor u publiceren. Wilt u toegang tot de exclusieve content van Peel en Maas? Klik dan hier

Meer berichten