Peggy Keijsers (links) en Marloes Kempkens tonen trots de bokaal. Foto: Henk Lammen
Peggy Keijsers (links) en Marloes Kempkens tonen trots de bokaal. Foto: Henk Lammen

Eerste Cultuurprijs Venray

Kunst en Cultuur

In Schouwburg Venray wordt op zaterdag 29 december voor de eerste keer de Cultuurprijs in Venray uitgereikt. Initiatiefnemer Cultura Venray gaat ervan uit dat het een traditie wordt om de prijs jaarlijks te overhandigen. "Dat gaan we zeker doen", verzekeren Marloes Kempkens en Peggy Keijsers van Cultura Venray.

Het initiatief kreeg afgelopen zomer pas gestalte tijdens de drie cultuurcafés die in Venray werden gehouden. Meteen na de vakantieperiode ging Cultura Venray aan de slag. In de bibliotheek, schouwburg, het Odapark en jongerencentrum The B vond de netwerkorganisatie voor kunst en cultuur vier partners. Kempkens en Keijsers zijn dan ook trots dat aan het einde van deze maand voor de eerste keer de prijs wordt uitgereikt. Marloes: "In enkele maanden tijd hebben we het initiatief van de grond gekregen. We zijn begonnen om te inventariseren welke cultuurprijzen in Venray worden uitgereikt en wat hun criteria zijn. En waar wij ons op gaan richten. Onze cultuurprijs is heel breed en het criterium is helder. Iedere vereniging of instelling die in het afgelopen jaar op het gebied van kunst en cultuur innoverend bezig is geweest, dingt mee naar de prijs. In mijn ogen zijn alle genomineerden nu al winnaar." Peggy: "We merken nu al dat de prijs leeft in Venray. Naast een blijk van waardering voor verenigingen, personen of instellingen moet het uiteindelijk zorgen voor verbinding tussen organisaties."

De betrokken organisaties nomineerden ieder afzonderlijk een persoon of organisatie die in aanmerking komt voor de eerste Cultuurprijs. Uiteindelijk rolden vijf genomineerden uit de koker. Zanger Etan Huijs, Danshuis Venray, Dizzy Academy onder leiding van Malou Linders, LGOG Kring Venray en festival Jera on Air in Ysselsteyn. Peggy: "Het mooie is dat naast twee dansscholen en een festival voor de jeugd ook een 'grijze club' als LGOG kring Venray is genomineerd. Daaruit blijkt dat de betrokken organisaties onafhankelijk van elkaar een keuze hebben gemaakt. Een keuze die ze wel goed dienen te onderbouwen." Marloes Kempkens verraste alle genomineerden met een bezoekje dat op video werd vastgelegd. "Het was echt leuk om voor even Robert ten Brink te spelen. Kandidaten te verrassen met hun nominatie", lacht Marloes. De reacties waren louter positief. "De mooiste reactie kregen we uit de hoek van Jera. 'Eindelijk, het wordt tijd dat jullie die prijs eens winnen', kregen we te horen. Terwijl de prijs nu voor het eerst wordt toegekend", vult Peggy met een veelbetekenende glimlach aan.

De uitreiking van de Cultuurprijs wordt een feestelijke afsluiting van 2018. Het officiële gedeelte van de avond begint om 19.00 uur. In twee uur tijd worden de prijzen uitgereikt, is er volop live muziek en worden tafelgesprekken gehouden met de vijf genomineerden. De genomineerden maken kans op twee prijzen, van de onafhankelijke jury en het publiek. Tijdens de live avond kunnen mensen stemmen op hun favoriet. Gratis kaartjes voor de avond (vol=vol) zijn te verkrijgen aan de balie van Schouwburg Venray of via de website van de cultuurtempel.

Uit de krant