De uitbreiding van DSV Solutions nadert zijn voltooiing. De gemeente is 80.000 euro legesgeld misgelopen.
De uitbreiding van DSV Solutions nadert zijn voltooiing. De gemeente is 80.000 euro legesgeld misgelopen.

'Dure kussens college'

Column

"Hebben college en ambtenaren liggen slapen? Dan zijn het wel erg dure kussens geweest", foeterde John Niessen (VVD) in de commissie Wonen. De VVD'er is boos over het mislopen van 84.000 euro leges.

De gemeente was te laat was met het bestemmingsplan voor De Witte Vennen. Iedere tien jaar moeten een bestemmingsplan worden herzien. Gebeurt dit niet, dan mogen er geen legeskosten meer berekend worden voor vergunningen. De deadline voor het bedrijventerrein in Oostrum verstreek op 1 juli 2013. Nu pas ligt het nieuwe plan op tafel. In de tussentijd hebben DSV Solutions en Aviko Rixona geprofiteerd van de nalatigheid. Bij DSV liep de gemeente 80.000 euro leges mis en bij Aviko 4.000 euro. "Wij hebben vaker gewezen op de risico's. Maar het is telkens gebagatelliseerd", zei Niessen. "Er is goede sier gemaakt met de uitbreiding van DSV. Maar de misgelopen leges zijn altijd verzwegen. Het gaat wel om twee keer een modaal jaarsalaris. Dit komt nu pas boven water. Het zit ons hoog."

Wethouder Jan Loonen (CDA) zei dat De Witte Vennen moest wachten op het bestemmingsplan van de nabijgelegen Vennendreef. "Helaas heeft het lang geduurd. Met het risico dat bedrijven gratis vergunningen aanvragen. Daar baal ik ook van. Het gaat om veel geld", aldus Loonen.

John Niessen nam er geen genoegen mee. "Nee, ik ben niet overtuigd. Ik wil de echte reden weten…"

Uit de krant