De F-35 tijdens een eerder gehouden belevingsvlucht.
De F-35 tijdens een eerder gehouden belevingsvlucht. Foto: Antoon Jeuken

Paardenhouders: zorgen over mogelijke gevolgen heropening vliegbasis

Algemeen Economie Milieu en Duurzaamheid Regio Werk en Economie Wonen en Leven Zorg en Welzijn

Het ministerie van Defensie heeft plannen om vliegbasis De Peel in Vredepeel weer in gebruik te nemen. De vliegbasis is gelegen in de regio waar onder andere de hippische wedstrijdlocaties Equestrian Centre De Peelbergen (Kronenberg) en Green Valley Estate (Deurne) gelegen zijn.

Juist in Noord- en Midden-Limburg en Oost-Brabant zijn veel professionele ruiters, fokkers, trainingsstallen en sportstallen gevestigd. Ondertussen heeft een vertegenwoordiging van deze paardenhouders zich verenigd in de Werkgroep bezorgde paardenhouders. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van mens en dier en het effect op de paardensector. Het is de bedoeling dat er jaarlijks vanaf de vliegbasis twaalf F35-jachtvliegtuigen maximaal 1.800 keer opstijgen en 1.800 keer landen, wat neer komt op 3.600 vliegbewegingen per jaar. Maar daarnaast zijn er ook oefeningen met helikopters als Apaches en Chinooks.

Harrie Derks, paardenfokker, maakt deel uit van de werkgroep: “We willen als werkgroep vooral de paardenhouders goed informeren over wat hen te wachten staat. En daarnaast Defensie en de overheid overtuigen dat heropening in deze hippische hotspot geen optie is.” In Nederland heeft de paardensector zich geconcentreerd in dit gebied en dit met steun vanuit de provincie Limburg. Derks: “Met die oefeningen ben ik niet blij. Als er een paard schrikt en het vuurtje aanstookt, dan weet je niet waar het eindigt. Wij zijn geen ervaringsdeskundigen, maar er zijn vee- en paardenhouders die dit hebben meegemaakt. Als paarden uit blinde angst vluchten en dwars door omheiningen heen rennen, komen ze op straat terecht en lopen mensen en paarden gevaar. Ook als paarden gereden worden, kunnen ze door de vliegtuigen op hol slaan en kan een ruiter of het paard gewond raken.”

De burenmailing die door Defensie gezonden wordt om een oefening aan te kondigen is voor de paardenhouders niet werkbaar. In de mailing wordt vermeld op welke dagen er een oefening plaats vindt, maar er wordt niet vermeld wanneer en waar exact gevlogen wordt. Harrie Derks: “Je weet niet of ze over jouw weiland of trainings- of wedstrijdlocatie komen vliegen. En al helemaal niet duidelijk is wanneer ze overvliegen. Je kunt onmogelijk paarden dagenlang binnen houden. Vooral voor jonge paarden is het in het kader van hun ontwikkeling en dierenwelzijn belangrijk in de zomerperiode dag en nacht buiten te lopen.”

Overigens is de werkgroep zeker niet tegen Defensie en de inzet van de luchtmacht. Enkel de locatie van de mogelijk te heropenen vliegbasis in de hippische hotspot van Nederland lijkt niet passend. Rob van Berlo, directeur van wedstrijdlocatie Green Valley Estate, was onaangenaam verrast door het nieuws over de mogelijke heropening van vliegbasis De Peel. Van Berlo komt regelmatig in de buurt van vliegbasis Volkel. “Als daar de F16’s over komen, kun je geen woord meer met elkaar wisselen. Laat staan dat je weet hoe dieren erop reageren. Als straks de meer lawaai makende F35’s tijdens landelijke of internationale wedstrijden over komen vliegen, dan zie ik dat wel als probleem. Het oefenen en laag overvliegen wordt wel een dingetje.”

Defensie hield een aantal maanden geleden enkele oefenvluchten. “De paarden van een collega-paardenhouder werden erg onrustig. Gelukkig zat er op dat moment niemand op, maar dat gaat straks voor gevaarlijke situaties zorgen. Paarden die op vaste locaties staan, zullen er wellicht wat aan wennen, maar op veel wedstrijdlocaties komen iedere dag andere paarden van buiten de regio aan de start.”

De werkgroep organiseert samen met Limburg Paardensport, EquestrianCentre De Peelbergen en de LLTB een informatieavond met sprekers vanuit Defensie, de gemeenten in de regio en een hoogleraar van de Universiteit Utrecht, die gespecialiseerd is in paarden. Deze avond - waar vanuit alle kanten de heropening tegen het licht wordt gehouden - vindt plaats op dinsdag 4 juli 2023. De ontvangst is vanaf 19.30 uur en aanvang 20.00 uur bij Equestrian Centre De Peelbergen, Travers 5 in Kronenberg. Ook belangstellenden die niet uit de paardensector komen, zijn welkom.

Aanmelden (gratis) kan door een mail te sturen naar werkgroepbezorgdepaardenhouders@gmail.com.

Uit de krant