Defensie wil weer gaan vliegen vanaf vliegbasis De Peel in Vredepeel.
Defensie wil weer gaan vliegen vanaf vliegbasis De Peel in Vredepeel. Foto: Rikus ten Brücke

SP vreest grote overlast vliegbasis De Peel

Algemeen

De Venrayse afdeling van de SP heeft besloten actief aan de slag te gaan om reactivering van de vliegbasis De Peel in Vredepeel tegen te houden. 'Dit is een slecht plan voor de hele regio', meldt de partij in een persverklaring. 'Inwoners zullen te maken krijgen met heel veel geluidsoverlast van de F35, van helikopters en van vrachtvliegtuigen'.

Het is volgens de SP van belang om voor 21 augustus een zienswijze in te dienen bij het ministerie van Defensie. 'Daarvoor hebben we een kant-en-klaar verhaal gemaakt, dat men alleen nog maar hoeft te ondertekenen en te mailen. Deze zienswijze is te downloaden via venray.sp.nl en via onze Facebookpagina (SPVenray)'.

De fractie vindt het belangrijk 'dat de Venrayse bevolking goed geïnformeerd is over wat gaat gebeuren, want het zogenaamde luchthavenbesluit dat hiervoor genomen moet worden is voor onbepaalde tijd en betekent dus dat er elke dag gevlogen kan worden van 7.00 - 00.00 uur. We horen wel vaker zeggen dat dit een gelopen race is, maar dat is niet zo. Ook in het vervolg van dit traject is het nog mogelijkheid om bezwaar te maken. Dit zullen we dan ook massaal moeten doen'. Volgens de SP is de weerstand tegen het plan ook in Noord-Brabant 'enorm'. Ook bij de provincies Brabant en Limburg heeft de partij haar zorg geuit. Tot slot is de Tweede Kamerfractie van de SP gevraagd om dit onderwerp hoog op de agenda te zetten.

Belangstellenden kunnen tevens een petitie tekenen: www.petities.nl/petitions/stop-reactivering-vliegbasis-de-peel?locale=nl

Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/06/27/concept-notitie-reikwijdte-en-detailniveau---milieueffectrapportage-luitenant-generaal-bestkazern-militaire-luchthaven-de-peel
 

Uit de krant