De Luchtmacht wil de Luitenant-generaal Bestkazerne weer reactiveren als vliegbasis.
De Luchtmacht wil de Luitenant-generaal Bestkazerne weer reactiveren als vliegbasis. Foto: Rikus ten Brücke

Defensie lanceert website over Luchthavenbesluit militaire vliegbases

Algemeen

Defensie heeft een website gelanceerd over het onderwerp Luchthavenbesluit (LHB) voor militaire vliegbases. "Reden hiervoor is dat informatie over dit specifieke thema meer toegankelijker, overzichtelijker en makkelijk vindbaar moet zijn", meldt een woordvoerder. 

Defensie zoekt naar eigen zeggen 'naar de beste manieren om belanghebbenden te informeren en contact te leggen'. Daarom wordt naast de website ook een burenmailing opgestart voor de omgeving van De Peel. Via een burenmailing is de Luchtmacht al in contact met omwonenden en belangstellenden van andere vliegbases. Hierin staat specifieke regionale informatie over oefeningen, trainingen en allerlei andere onderwerpen die nieuwswaarde hebben voor de omgeving.

Informatie over LHB is vaak ingewikkeld en verspreid beschikbaar. De website is terug te vinden via: https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchthavenbesluiten/luchthavenbesluit-de-peel.

Om de mailing voor De Peel op te starten, verzamelt de Luchtmacht e-mailadressen van inwoners en belanghebbenden van De Peel. Belangstellen kunnen hun e-mailadres waarop ze de informatie willen ontvangen, onder vermelding van ‘aanmelding voor burenmailing’, doorgeven via: informatiedepeel@mindef.nl. De gegevens worden alleen gebruikt voor de verzending van de mailing. 

Vorig jaar is voor voormalige vliegbasis De Peel in Vredepeel een procedure opgestart met het voornemen om te komen tot een nieuw LHB voor de Luitenant-generaal Bestkazerne. Defensie is evenals iedere andere organisatie gehouden aan wet- en regelgeving. Zo mag de Luchtmacht alleen opereren vanaf een militaire vliegbases als er een LHB is vastgesteld. Voor De Peel en enkele andere velden lopen momenteel procedures om te komen tot hernieuwde of nieuwe besluiten. 

De Luchtmacht opereert vanaf verschillende vliegbases in Nederland: Volkel, Gilze-Rijen, Eindhoven, Leeuwarden en Woensdrecht. Vorig jaar zomer is aangekondigd dat de Luchtmacht de Luitenant-generaal Bestkazerne in de Peel weer wil reactiveren als vliegbasis. De reden is dat de Luchtmacht voor haar operaties meer geluidsruimte in Nederland nodig heeft. 

Uit de krant