Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Antoon Jeuken

Late openstelling vliegbasis Volkel

Algemeen

Vliegbasis Volkel is de komende twee weken in de avond opengesteld voor vliegverkeer. Op vrijdag 9 juni komen de gevechtsvliegtuigen terug uit Noorwegen en Zweden. Vanaf 12 tot en met 23 juni neemt het Air Combat Command (ACC) deel aan de oefening Air Defender 2023 (AD23).

Na twee weken deel te hebben genomen aan de internationale oefening Arctic Challenge Exercise 2023 (ACE23) komen gevechtsvliegtuigen van het ACC weer terug naar Nederland. Op vrijdag 9 juni 2023 komen de gevechtsvliegtuigen in de avond terug. Vliegbasis Volkel is op vrijdag 9 juni 2023 tot 22.00 uur opengesteld voor vliegverkeer. Mochten er onvoorziene omstandigheden optreden, dan komen de gevechtsvliegtuigen terug op zaterdag 10 juni 2023. In voorkomend geval is vliegbasis Volkel dan opengesteld voor vliegverkeer tussen 10.00 en 14.00 uur. 

Vanaf 12 tot en met 23 juni neemt het ACC deel aan de oefening Air Defender 2023 (AD23). Dit is een door Duitsland georganiseerde oefening. Aan de oefening nemen 25 landen deel met ongeveer 220 vliegtuigen. Daarmee is het de grootste luchtmachtoefening in de geschiedenis van de NAVO. Het doel van de oefening is trainen om snel en wendbaar inzetbaar te zijn. Naast een groot deel van het Duitse luchtruim stelt Nederland het luchtruim boven de Noordzee ter beschikking. Gedurende de oefening worden ook missies later op de dag gevlogen. Hierdoor is vliegbasis Volkel twee weken lang van maandag tot en met vrijdag tot 21.00 uur geopend voor vliegverkeer, waarbij alleen eigen toestellen zullen opstijgen en landen. Op vrijdag 23 juni is vliegbasis Volkel voor vliegverkeer opengesteld tot 16.45 uur.

Op zaterdag 24 juni vindt in Den Haag de jaarlijkse veteranendag plaats. Deze dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen. Tijdens dit evenement vindt een defilé op de grond plaats en wordt in de lucht een fly-by verzorgd door diverse toestellen van de Koninklijke Luchtmacht. Het Air Combat Command neemt ook deel aan de fly-by met gevechtsvliegtuigen. Hiervoor is vliegbasis Volkel op zaterdag 24 juni van 12.00 t/m 15.00 uur extra opengesteld.

Uit de krant