F-16's gooien bommen op Vliehors, Vlieland. (foto ter illustratie)
F-16's gooien bommen op Vliehors, Vlieland. (foto ter illustratie) Foto: Mediacentrum Defensie (MCD)

Gevechtsvliegtuigen oefenen ook boven Noord-Limburg

Algemeen Regio

Van maandag 18 juli tot en met vrijdag 29 juli vindt er een militaire oefening plaats op vliegbasis Volkel. Tijdens de training komen F-35’s en F-16’s in actie om de Basic Fighter Manoeuvres (BFM) te oefenen. Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar in gecontroleerd militair luchtruim.

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de gevechtsvliegtuigen boven de Noordzee bij te tanken. Op een aantal datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de F-16’s genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en Noord-Limburg (TMA-D) en boven vliegbasis Volkel (TRA 12) aangewezen. 

Brandstof
Afhankelijk van de beschikbaarheid van een tankvliegtuig vertrekken de F-16’s twee of drie keer per dag voor hun BFM-missies. Een F-35 kan meer brandstof op een vlucht meenemen dan een F-16 en is daarom minder afhankelijk van beschikbare tankcapaciteit in de lucht. De F-35’s voeren hun BFM-trainingen dan ook in de meeste gevallen boven de Noordzee uit en bij hoge uitzondering boven land.

Basic Fighter Manoeuvres
Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres wordt het uiterste gevraagd van gevechtsvliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan.  

Een F-16 vliegt tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaalgesproken onder de vleugels hangen. Dit is de reden dat onze F-16’s bij voorkeur getankt worden boven de Noordzee zodat de gevechtsvliegers daar de maximale oefenwaarde uit hun training kunnen halen.

Uit de krant