Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: pixabay

Luchtmacht beoefent luchtgevechten met F-16

Algemeen

Vanaf maandag 22 maart tot en met vrijdag 2 april beoefenen F-16’s van vliegbasis Volkel zogenaamde basic fighter manoeuvres (BFM). Tijdens deze trainingsmissies oefenen vliegers luchtgevechten tussen twee of meerdere gevechtsvliegtuigen. Dit gebeurt in gecontroleerd militair oefengebied. 

Tijdens deze training is het van belang dat de F-16’s wendbaar zijn om optimaal te kunnen worden ingezet tijdens de luchtgevechten. Hiervoor worden de externe brandstoftanks verwijderd waarmee ook het vliegbereik van het toestel aanzienlijk verminderd. Tankvliegtuigen stellen de F-16’s in staat om hun vliegbereik te vergroten waardoor zij hun trainingsmissies boven de Noordzee efficiënt kunnen uitvoeren.

De tankvliegtuigen zijn echter niet de gehele periode ter beschikking waardoor de F-16’s niet altijd boven de Noordzee kunnen oefenen en daarom in de omgeving van vliegbasis Volkel blijven. Zij maken dan gebruik van een tweetal oefengebieden die zich uitstrekken van Noord-Limburg, Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland.

Uit de krant