De overhandiging van de Rotary Venray-cheque.
De overhandiging van de Rotary Venray-cheque. Foto: eigen foto

Rotary Venray helpt Oekraïne

Algemeen Economie Financiën Regio Venray Werk en Economie Wonen en Leven Zorg en Welzijn

De oorlog in Oekraïne is inmiddels al meer dan een jaar gaande en nog steeds wordt het land geteisterd door beschietingen en bombardementen. Dit leidt tot vele doden en gewonden en de vernielingen van huizen, scholen en ziekenhuizen. Er zijn nog steeds niet genoeg middelen beschikbaar om de burgers van veilige (eerste) hulpverlening te voorzien. Hulp van buitenaf is dus hard nodig om ervoor te zorgen dat de burgers in Oekraïne gebruik kunnen maken van veilige zorg. 

Rotary Venray is al een tijd actief bezig om geld in te zamelen voor getroffen ziekenhuizen in de stad Dnipro, de derde stad in Oekraïne met 1,2 miljoen inwoners. Rotary Venray heeft gekozen om samen met Rotary Grevenbroich in Duitsland onder de naam Noodhulp Oekraïne ziekenhuizen en enkele vluchtelingenkampen daar te helpen.

Rotary Venray en Grevenbroich kunnen door goede contacten en korte lijntjes met de artsen en ondersteunend personeel gericht de middelen en materialen verzorgen die daadwerkelijk nodig en daar niet verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen, desinfectie- en verbandmiddelen. Noodhulp Oekraïne werkt als een non-profitorganisatie; dit betekent dat al het geld en fysieke middelen die opgehaald worden rechtstreeks in het ziekenhuis in Oekraïne worden afgeleverd.

Voorzitter Frank Arts en oud-voorzitter Frank Nelissen waren donderdag in Grevenbroich om namens Rotary Venray een cheque van 45.000 euro te overhandigen aan Stefan Pick voor Noodhulp Oekraïne. Het bedrag is met name de opbrengst van het Lentefeest van de Rotary en Pruuve en Proate afgelopen najaar. Met deze donatie kwam het totaalbedrag dat de beide Rotary-verenigingen bij elkaar brachten op 160.000 euro. Afgelopen week kon weer een eigen vrachtwagen met bovengenoemde hulpmiddelen en kleren afreizen naar dit gebied in Oekraïne.

Uit de krant