Afbeelding
Foto: gemeente Venray

Eline Elfring wint kinderdebat Venray 2023

Algemeen Onderwijs Venray

Eline Elfring van basisschool van de Petrus Bandenschool in Venray heeft vrijdag Kinderdebat Venray 2023 gewonnen. Zij mag zich de beste jonge debatterende van Venray noemen. Basisschool Coninxhof ging met de prijs voor best debatterende basisschool aan de haal.

Tijdens het kinderdebat worden kinderen in een vroeg stadium enthousiast gemaakt voor politiek. Kinderen leren daarnaast hoe het is om na een goed debat te komen tot een gezamenlijk besluit.

Vijf stellingen
De kinderen voerden het woord over uiteenlopende thema’s op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, onderwijs en democratie. Er zijn vijf stellingen besproken:

  • Iedere inwoner van Venray mag maximaal twee nieuwe kledingstukken per maand kopen.
  • Elke school krijgt verplicht een schooldier.
  • Elk kind moet groente en fruit eten op school, dat krijgen ze gratis.
  • Elk kind mag zelf kiezen welke lessen hij/zij volgt op school.
  • In Venray mag je vanaf je veertiende stemmen.

Voorbereiding door raadsleden
De kinderen kregen in de voorbereiding hulp van leden van de Venrayse gemeenteraad. Zij adviseerden de kinderen over het opstellen en aandragen van voor- en tegenargumenten en gaven les in spelregels, zoals spreken via de voorzitter.

Debattalent
Het kinderdebat is een manier om kinderen te leren discussiëren. Wethouder Martin Leenders sprak van een interessante ochtend: “Aan debattalent hebben we duidelijk geen gebrek in Venray. Het is heel mooi om te zien dat de kinderen uiteindelijk tot gezamenlijke besluiten over de stellingen kwamen. Een besluit kan immers ook genomen worden als niet iedereen het er helemaal mee eens is. De meerderheid beslist in een democratie en daar zijn deze kinderen zich heel goed van bewust.”


Afbeelding

Uit de krant