Afbeelding
Foto: IVN Geijsteren-Venray

Nacht van de nacht met IVN Geijsteren

Algemeen

IVN Geijsteren-Venray organiseert op zaterdag 29 oktober een nachtavontuur voor volwassenen én kinderen in natuurgebied de Heere Peel, Aan de Drift, Lorbaan 9a in America. Aanmelden is niet nodig. Men kan tussen 19.30 en 20.30 uur met deze nachttocht starten. De activiteit duurt tot maximaal 22.00 uur. Helaas is deze tocht niet geschikt voor minder validen.

IVN vraagt de deelnemers om de zaklampen thuis te laten. Een vrijwillige bedrage in het IVN-vogelhuisje is welkom. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement eind oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. IVN Geijsteren-Venray organiseert het nacht-van-de-nachtevent dit jaar in de De Heere Peel.

Op zaterdagavond 29 oktober is een gedeelte van het natuurgebied de Heere Peel tussen 19.30 en 22.00 uur opengesteld voor een rondwandeling in het donker. De gemeente Horst aan de Maas heeft hiervoor toestemming gegeven. De route is gemarkeerd, zodat niemand in het donker verdwaalt. Tijdens de tocht worden de deelnemers verrast met een aantal activiteiten. Op de start- en finishplaats bieden de uitbaters van Aan de Drift tegen betaling koffie, thee en warme chocomel aan. 

In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het bijna onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Dat geldt al helemaal voor Nederland. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp. Duisternis is een van de oerkwaliteiten van het buitengebied, net als stilte en ruimte. De aanblik van een sterrenhemel is voor veel mensen heel belangrijk. Bij een volkomen natuurlijk donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Door lichtvervuiling zijn in veel steden echter nog maar zo’n vijftig sterren zichtbaar. Met de Nacht van de Nacht wil het IVN mensen laten genieten van de donkere nacht en dit onderwerp breed onder de aandacht brengen.

Uit de krant