De aanblik van een sterrenhemel is voor veel mensen heel belangrijk.
De aanblik van een sterrenhemel is voor veel mensen heel belangrijk. Foto: IVN

Nacht van de nacht in Boshuizerbergen

Algemeen

Op zaterdag 26 oktober houdt IVN Geijsteren-Venray een nachtavontuur in natuurgebied Boshuizerbergen voor volwassenen én kinderen. Deze nachttocht start tussen 19.30 en 20.30 uur. De activiteit duurt tot maximaal 22.30 uur. Het startpunt is op de Zuiderbergweg in Oostrum (parkeren in de bermen van de zandweg). Kosten: vrijwillige bijdrage.

De Nacht van de nacht is een jaarlijks terugkerend evenement eind oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. IVN Geijsteren-Venray organiseert het event dit jaar in de Boshuizerbergen. Op zaterdagavond 26 oktober is een gedeelte van het natuurgebied Boshuizerbergen tussen 19.30 en 22.30 uur opengesteld voor een rondwandeling in het donker.

Stichting het Limburgs Landschap, beheerder en eigenaar van het gebied, heeft hiervoor toestemming gegeven. Op de start/finishplaats, waar een aantal vuurkorven staat, staat ook een stand met koffie, thee, warme chocomel en glühwein. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het bijna onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Dat geldt al helemaal voor ons land. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp. Duisternis is een van de oerkwaliteiten van het buitengebied, net als stilte en ruimte. De aanblik van een sterrenhemel is voor veel mensen heel belangrijk.

Uit de krant