Het kampement in de bossen tijdens een eerdere editie.
Het kampement in de bossen tijdens een eerdere editie. Foto: Lest We Forget

Lest We Forget is terug

Algemeen Venray

Om de twee jaar wordt tijdens Lest We Forget in Venray een militair kampement nagebouwd dat mensen terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de coronapandemie was het evenement twee jaar lang niet mogelijk, maar nu keert Lest We Forget terug op de agenda. Het wordt gehouden van 26 september tot en met zondag 2 oktober.

In de bossen bij de McDonald’s in Venray wordt een geallieerd kamp nagebouwd zoals dat ook in 1944 in de regio werd opgebouwd. Het kamp, met voertuigen, tenten en bemanning, is volledig in bedrijf.

Onder de titel Lest We Forget (opdat wij niet vergeten) presenteert de organisatie het kampement aan schoolkinderen en op die manier leren zij hoe de bevrijders van Nederland leefden in de streek waar ze nu zelf wonen. 

Lest We Forget heeft in de voorgaande jaren grote groepen basisschoolkinderen van groep 7 en 8 een geschiedenisles in het veld gegeven. Dit jaar wordt Lest We Forget voor de achtste keer gehouden en inmiddels zijn er meer dan 1300 schoolkinderen aangemeld. Er komen leerlingen van 29 verschillende scholen. Er is zelfs een school uit Nijmegen present.

Concreet houdt Lest We Forget in dat in het bos tussen Venray en Holthees de oorspronkelijke stellingen weer open worden gegraven, ingericht en bemand door re-enactors (acteurs) die laten zien hoe het leven in deze stellingen eruit zag. Het evenement krijgt extra kleur door de aanwezigheid van originele militaire voertuigen en hun eigenaren, radioamateurs, amateurhistorici, gidsen, koks, en begeleiders, die zich vrijwillig inzetten om dit evenement te laten slagen.


Er worden geen gevechten nagespeeld, wel worden er demonstraties gegeven met wapens. Mock battles passen niet binnen het concept van Lest We Forget. Nadruk ligt op alles wat nodig was aan disciplines achter het front, om de oorlogvoering mogelijk te maken. Dat wil zeggen aan logistiek, brandstofdepots, mobiele werkplaatsen, de genie, een veldkeuken, radioposten, een veldhospitaal en nog veel meer.

Er zal een grote variatie aan originele voertuigen en tenten te zien zijn. Alles staat in dienst van de educatie: bezoekers kunnen alles bezichtigen, krijgen uitleg, antwoord op hun vragen, en demonstraties.

De editie van 2020 is vanwege de coronapandemie komen te vervallen, maar daarna is de organisatie direct doorgeschakeld naar de editie van dit jaar. Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 september zullen de basisschoolkinderen het kamp bezoeken voor een heel concrete geschiedenisles over een belangrijke fase uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober is het kamp van 10.00 tot 17.00 uur toegankelijk voor publiek. De bezoekers betalen dan vijf euro (kinderen tot 12 jaar 2 euro) entree.

‘Lest We Forget’ wordt georganiseerd door Lucky Seventh in samenwerking met Santa Fe en Wheels. Het gaat hier om vrijwilligers die zich ten doel stellen een belangrijke bijdrage te leveren aan de educatie voor de schoolkinderen. De ouders van deze kinderen kunnen net als alle andere geïnteresseerden in het aansluitende publieksweekend de presentatie op het terrein komen bekijken.

Uit de krant